21.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Βάρος αλκοόλ: Τα ποτά με αλκοόλ αυξάνουν το βάρος;

Ενώ πολλοί απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα με το φαγητό ή κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης, ορισμένοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο βάρος τους. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους με διάφορους τρόπους.

Υψηλές σε θερμίδες και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά

Υψηλές σε θερμίδες και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ είναι ότι παρέχει στον οργανισμό σας “κενές” θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες, αλλά δεν παρέχει κανένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, όπως βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει περίπου 7 θερμίδες, που είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που βρίσκονται στο λίπος. Επομένως, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί γρήγορα να προσθέσει επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας, ειδικά όταν πρόκειται για ζαχαρούχα ποτά όπως τα κοκτέιλ ή τα λικέρ.

Διαταράσσει τον μεταβολισμό σας

Εκτός από τις άδειες θερμίδες, το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας καίει θερμίδες. Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας το θεωρεί ως πηγή ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Αυτό αναγκάζει τον οργανισμό σας να σταματήσει προσωρινά την καύση λίπους και άλλων μορφών καυσίμων για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση περισσότερου λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά.

Αυξάνει την όρεξη και τις λιγούρες

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό, την λεπτίνη και την γκρελίνη. Η λεπτίνη στέλνει σήματα στον εγκέφαλο σας ότι είστε χορτάτοι, ενώ η γκρελίνη σας κάνει να πεινάτε. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λεπτίνης και να αυξήσει την γκρελίνη, οδηγώντας σε αυξημένη όρεξη και λιγούρες για ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Αυξάνει την όρεξη και τις λιγούρες

Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά το βάρος σας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους με διάφορους τρόπους. Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Επιλέξτε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και περιορίστε την κατανάλωσή σας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα