18.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

COVID-19: Διεθνής μελέτη δείχνει ότι η γεύση, ανεξάρτητα από την όσφρηση, είναι επίσης σημαντικά μειωμένη σε ασθενείς με τη νόσο

Covid-19: Η απώλεια της όσφρησης έγινε το βασικό σύμπτωμα της COVID-19 στις αρχές της πανδημίας και έχει πυροδοτήσει την έρευνα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της όσφρησης και της γεύσης. Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής την Παγκόσμια Κοινοπραξία για τη Χημική Αισθητηριακή Έρευνα (GCCR) και το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell διαχώρισε τη γεύση από την όσφρηση σε άτομα με COVID-19, αποδεικνύοντας σε μια μεγάλη και διαφορετική ομάδα περισσότερων από 10.000 ατόμων ότι η γεύση, ανεξάρτητα από την όσφρηση, επηρεάζεται, επίσης, σημαντικά από την COVID. Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό Χημικές Αισθήσεις (Chemical Senses). Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις λειτουργίες της όσφρησης και της γεύσης των ασθενών σε διάφορα στάδια μετά τη διάγνωση της COVID-19, με ποικίλα και αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ενώ δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την επίδραση της COVID-19 στην αίσθηση της όσφρησης, ο αντίκτυπός της στην αντίληψη της γεύσης παραμένει λιγότερο ευρέως αναγνωρισμένος.

testing

“Στόχος μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας κοινά αντικείμενα που είναι διαθέσιμα στα σπίτια τους, να παρακολουθούν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης κατά τη διάρκεια των αιχμών της πανδημίας”, δήλωσε ο συν-πρώτος συγγραφέας Ha Nguyen, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Monell. “Τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια μοναδική και σημαντική ευκαιρία να τεκμηριωθεί ο αντίκτυπος των πρώιμων παραλλαγών της COVID στην ανθρώπινη αντίληψη της γεύσης, ένα θέμα που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και είναι παρεξηγημένο. Ενώ το ευρύ κοινό συνδέει συνήθως την COVID με την απώλεια της όσφρησης, τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη λιγότερο αναγνωρισμένη επίδραση στη γεύση”. Η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με τη χρήση μιας διαδικτυακής έρευνας αυτοαξιολόγησης και ενός τεστ στο σπίτι που ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ένταση της οσμής και της γεύσης 10 αυτοεπιλεγμένων, πολιτισμικά σχετικών οικιακών αντικειμένων. Αυτά προέρχονταν από κατηγορίες όπως οι οσμές -για παράδειγμα, καφές, asafoetida, λιβάνι- οι γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, του επιτραπέζιου αλατιού- και οι ρινικοί και στοματικοί ερεθισμοί όπως η καμφορά και το wasabi. Συνέλεξαν επίσης δημογραφικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαναφερόμενης θετικότητας σε μια δοκιμή PCR COVID-19. Από τους 10.918 συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν το “GCCR Smell-and-Taste Check”, ένα απλό, μη επεμβατικό, αυτοδιαχειριζόμενο τεστ για την παρακολούθηση της οξύτητας των χημικών αισθήσεων, 3.356 ήταν θετικοί στην COVID και 602 ήταν αρνητικοί στην COVID. Οι 1.267 ασθενείς που ανέμεναν τα αποτελέσματα της εξέτασης κατηγοριοποιήθηκαν ως άγνωστοι COVID και οι υπόλοιποι 5.693 συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν αναπνευστική ασθένεια και δεν εξετάστηκαν για COVID κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με εκείνους που ανέφεραν αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση (4.445), εκείνους που ανέφεραν άλλα συμπτώματα (832) και εκείνους που δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα (416).

taste a

Οι ασθενείς με θετική COVID ανέφεραν 21% μείωση της έντασης της γεύσης, 47% μείωση της έντασης της όσφρησης και 17% μείωση της έντασης του στοματικού ερεθισμού, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ανέφερε συμπτώματα. Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι η ένταση των ελλείψεων της όσφρησης και της γεύσης για τους COVID-θετικούς ασθενείς ήταν η εντονότερη κατά την έναρξη των συμπτωμάτων. Όσοι έλαβαν τα αποτελέσματα της εξέτασης COVID εντός επτά ημερών από τη συμπλήρωση της έρευνας, ανέφεραν τις χαμηλότερες εντάσεις οσμής, γεύσης και στοματικού ερεθισμού. Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν η δυνατότητα διαχωρισμού της γεύσης από την οσμή μέσω της χρήσης αλατιού και ζάχαρης, ερεθισμάτων χωρίς οσφρητικό συστατικό, για να αποδειχθεί ότι η ένταση των καθαρών ερεθισμάτων γεύσης ήταν μειωμένη σε άτομα με COVID, σε σύγκριση με άτομα χωρίς COVID ή συμπτώματα άλλων αναπνευστικών ασθενειών. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η COVID-19 επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης ανεξάρτητα από την όσφρηση σε ένα μεγάλο και παγκόσμιο δείγμα. Αυτή η μεγάλη μελέτη ανέδειξε επίσης την επιτυχία των διαδικτυακών, κατ’ οίκον χημειοαισθητικών δοκιμών -ένα μοντέλο αξιολόγησης στο οποίο δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας- για τη συγκέντρωση χρήσιμων αποτελεσμάτων. Η ομάδα σημειώνει ότι η αυτοαναφορά της διάγνωσης της COVID μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο μεγάλο αριθμό ατόμων με απώλεια όσφρησης ή γεύσης από την COVID-19. Η ομάδα τάσσεται υπέρ της τακτικής εξέτασης της όσφρησης και της γεύσης προς όφελος όλων των ασθενών με χημειοαισθητικές επιπτώσεις από την COVID-19 και άλλες αιτίες. “Αυτό θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός Sars-Cov-2 και άλλα παθογόνα επηρεάζουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης και πόσο σημαντικά επηρεάζουν τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Θα παράσχει, επίσης, πολύτιμες μηχανιστικές γνώσεις, χρήσιμες για την ανάπτυξη αναγκαίων παρεμβάσεων, οι οποίες επί του παρόντος απουσιάζουν σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Parma.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα