22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη και για την Πάρκινσον

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και διερευνούν εδώ και χρόνια τη σχέση που μπορεί να έχει η ανίατη αυτή εκφυλιστική νόσος με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας πιθανός ένοχος είναι τα PM2.5 -λεπτά σωματίδια που μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις- επειδή μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, εξέλιξη που με τη σειρά της ενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να καταστρέψουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με ερευνητές από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Barrow και τη Mayo Clinic στις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, δείχνει ότι το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτίθεται κάποιος με την πάροδο του χρόνου αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ – και ότι ο περιορισμός της έκθεσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον και να αλλάξει το πώς εξελίσσεται η νόσος.

Η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε «όχι μόνο [να αποτρέψει] την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και [να βελτιώσει] την ποιότητα ζωής των ασθενών [που ήδη την έχουν]», δήλωσε στο Euronews Health ο Dr. Rodolfo Savica, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στην Mayo Clinic.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 5.200 άτομα, εκ των οποίων περίπου 350 με Πάρκινσον.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα