28.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Μουσική γυμναστική: Οι προσωπικές επιλογές μουσικής ενισχύουν την εμπειρία fitness

Η προσωπική επιλογή μουσικής βελτιώνει σημαντικά τα κίνητρα, τη συναισθηματική ανταπόκριση και την ικανοποίηση των ατόμων που πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Οι συμμετέχοντες που επέλεξαν τη δική τους μουσική βρέθηκαν να έχουν περισσότερα κίνητρα σε σύγκριση με εκείνους για τους οποίους το γυμναστήριο επέλεξε τη μουσική. Επιπλέον, η αντιληπτή κινητήρια αξία της μουσικής επηρέασε τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Συγκεκριμένα, το επίπεδο της μουσικής απόλαυσης συσχετίστηκε με την ικανοποίηση από την προπόνησή τους.

mousiki fitness

Βασικά στοιχεία:

  • Η μουσική που επιλέγετε μόνοι σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνητρο σε σύγκριση με τη μουσική που επιλέγεται από εγκαταστάσεις, παρέχοντας στους επισκέπτες του γυμναστηρίου μια αίσθηση αυτονομίας.
  • Η αντιληπτή κινητήρια ποιότητα της μουσικής επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών του γυμναστηρίου, επηρεάζοντας έτσι την εμπειρία προπόνησής τους.
  • Ο βαθμός της μουσικής απόλαυσης συσχετίζεται σημαντικά με τη συνολική ικανοποίηση από μια προπόνηση.

 

Έρευνα στο International Journal of Sport Management and Marketing ρίχνει φως στην επίδραση της μουσικής στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις γυμναστικής, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία υγείας και φυσικής κατάστασης. Η μελέτη δείχνει πώς διαφορετικά είδη μουσικής, είτε επιλέγονται από αυτούς που ασκούνται είτε επιλέγονται από το γυμναστήριο, επηρεάζουν τις συναισθηματικές και γνωστικές αντιδράσεις των πελατών σε τέτοια περιβάλλοντα.

Ο Antonio S. Williams και ο Zack P. Pedersen του Πανεπιστημίου Indiana, του Bloomington, της Indiana, Η.Π.Α., και του Byungik Park του Πανεπιστημίου Dongguk, της Σεούλ, της Νότιας Κορέας εξηγούν ότι εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η μουσική, μπορούν να επηρεάσουν τις συναισθηματικές και γνωστικές καταστάσεις ενός ατόμου και ούτω καθεξής προσπάθησαν να καταλάβουν αν η μουσική θα μπορούσε να είναι κίνητρο στο πλαίσιο της άσκησης.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 183 χρήστες γυμναστηρίου με αυτορυθμιστές και τους έβαλαν σε δύο ομάδες — μία στην οποία μπορούσαν να επιλέξουν τη μουσική που άκουγαν κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους και στη δεύτερη όπου οι εγκαταστάσεις επέλεγαν τη μουσική. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε κανονική γυμναστική και όχι σε εργαστήριο. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντελοποίηση δομικών εξισώσεων για να αναλύσει τα δεδομένα και να αξιολογήσει την υπόθεσή τους.

Προέκυψαν τρία ευρήματα. Πρώτον, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν τη δική τους μουσική είχαν πολύ περισσότερα κίνητρα στις δραστηριότητες γυμναστικής τους σε σύγκριση με εκείνους στο μουσικό συγκρότημα που επιλέχθηκε από τις εγκαταστάσεις. Η ομάδα προτείνει ότι η επιλογή σε αυτό το θέμα έδωσε στους χρήστες του γυμναστηρίου μεγαλύτερη αυτονομία που είχε καλή απήχηση στην προπόνησή τους.

Δεύτερον, η αντίληψη για το εάν η μουσική ήταν παρακινητική ή όχι επηρέασε άμεσα τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών του γυμναστηρίου. Αν απολάμβαναν τη μουσική ενώ γυμνάζονταν, ένιωθαν περισσότερο κίνητρο και έτσι είχαν αυξημένη συναισθηματική απόκριση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα