20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Προ των πυλών οι εποχικοί εμβολιασμοί – Προετοιμασίες των φαρμακοποιών

Ο χειμώνας δεν αργεί και τα φαρμακεία προετοιμάζονται για τους εποχικούς εμβολιασμούς.

Φέτος εκτός από τον καθιερωμένο αντιγριπικό εμβολιασμό που ξεκινά από τον Οκτώβριο, στα φαρμακεία της γειτονιάς θα μπορούν οι πολίτες να εμβολιάζονται και για τον κορονοϊό. Επίσης,  για πρώτη φορά κυκλοφορεί εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) το οποίο θα είναι, επίσης, διαθέσιμο στα φαρμακεία.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων που υπολογίζεται σε 3,8 εκατομμύρια δόσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται σχετική απόφαση που θα ορίζει ότι και εφέτος οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το τετραδύναμο, συμβατικό εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης χωρίς συνταγή γιατρού, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και όσο το δυνατόν ταχύτερη θωράκιση των ατόμων για τα οποία συστήνεται κάθε φθινόπωρο ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Με συνταγή γιατρού, όμως, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται τα δύο νέα και ακριβότερα αντιγριπικά εμβόλια, που εντάχθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Με δεδομένο ότι πλέον η τακτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού προσομοιάζει με εκείνη του εμβολιασμού κατά της γρίπης και προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των πολιτών στο εμβόλιο κατά του πανδημικού ιού, αλλάζει και ο τρόπος που θα γίνεται. Έτσι, από τα τέλη Οκτωβρίου, με βάση όσα σχεδιάζονται, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού και από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα που το πραγματοποιούσαν έως σήμερα.

Σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στα φαρμακεία με κόστος 5 ευρώ για την υπηρεσία των φαρμακοποιών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα