22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ύψος παιδιών: Το ύψος των παιδιών επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους;

Η παιδιατρική ενδοκρινολόγος Dr. Erin Okawa συναντά πολλούς γονείς στην πλούσια γειτονιά της στο Λος Άντζελες που εκφράζουν ανησυχίες για το ύψος των παιδιών τους. Ωστόσο, συχνά τους υπενθυμίζει ότι η αντίληψη του ύψους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τοπικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, ένα παιδί που φαίνεται κοντό σε μια ψηλή κοινότητα μπορεί να έχει μέσο ύψος ή και πάνω από το μέσο όρο σε άλλες περιοχές. Η Dr. Okawa πιστεύει ότι είναι σημαντικό να παρέχεται προοπτική και να αμφισβητούνται οι προκαταλήψεις σχετικά με το ύψος.

upsos e1688975603303

Ύψος παιδιών

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics ρίχνει φως στις επιπτώσεις της θεραπείας με αυξητική ορμόνη (GH) για αισθητικούς σκοπούς στην κοινωνικοποίηση ενός παιδιού. Η μελέτη πήρε συνεντεύξεις από ζεύγη γονέων-παιδιών που είχαν προγραμματιστεί για εξέταση GH, αξιολογώντας την αυτοεκτίμηση, τις δεξιότητες αντιμετώπισης, την κοινωνική υποστήριξη και τη γονική υποστήριξη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντιλαμβανόμενη υποστήριξη από τους φίλους και τους συμμαθητές είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κοντύτερα παιδιά με ψηλότερους γονείς ανέφεραν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης και όχι του φυσικού ύψους στον καθορισμό της ευημερίας ενός παιδιού.

Η Dr. Adda Grimberg, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, παρακινήθηκε από τις αντίθετες στάσεις των οικογενειών. Ορισμένες οικογένειες αποδέχονταν το μικρό ανάστημα του παιδιού τους ως φυσιολογική παραλλαγή, ενώ άλλες είχαν αρνητικές πεποιθήσεις για το μέλλον του παιδιού τους με βάση το ύψος. Παραδόξως, τα παιδιά των τελευταίων οικογενειών είχαν την τάση να μεγαλώνουν ψηλότερα από εκείνα των πρώτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ύψος μπορεί να μην είναι ο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση.

Τόσο ο Dr. Grimberg όσο και η Dr. Okawa πιστεύουν ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις, που επηρεάζονται από παράγοντες όπως το φύλο και η φυλή, συμβάλλουν στην έμφαση στο ύψος. Η αντίληψη ότι ο ψηλότερος είναι καλύτερος είναι διαδεδομένη στην αμερικανική κοινωνία. Οι πλουσιότερες και λευκές οικογένειες τείνουν να αναζητούν συχνότερα θεραπεία GH, γεγονός που υποδηλώνει ότι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτισμικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

Ο αθλητισμός αποτελεί επίσης παράγοντα στις συζητήσεις σχετικά με το ύψος. Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι τα ψηλότερα παιδιά θα διαπρέψουν στον αθλητισμό. Ωστόσο, η Dr. Okawa τονίζει τη σημασία της ανατροφής ολοκληρωμένων παιδιών που δεν βασίζονται αποκλειστικά στον αθλητισμό για την αυτοπεποίθησή τους.

ipsos 3 e1688975632680

Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη ότι η θεραπεία GH, όπως και κάθε φάρμακο, ενέχει κινδύνους και παρενέργειες και απαιτεί καθημερινές ενέσεις. Παρόλο που η δυτική κοινωνία μπορεί να πριμοδοτεί το ύψος, συμβαίνουν θετικές αλλαγές. Όροι όπως “κοντός βασιλιάς” γίνονται δημοφιλείς και οι κοντύτερες διασημότητες αγκαλιάζονται ως πρότυπα, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι το ύψος καθορίζει την επιτυχία. Η Dr. Okawa ελπίζει ότι αυτή η αλλαγή θα συνεχιστεί, προωθώντας την αποδοχή και την αυτοπεποίθηση μεταξύ των ατόμων όλων των υψών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα