23.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

5+1 τροφές με υψηλές φυτικές ίνες που ίσως υποτιμάτε

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη γενική υγεία. Αν και πολλοί συνδέουν τις φυτικές ίνες με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, υπάρχουν και κάποιες εκπληκτικές πηγές φυτικών ινών που ίσως δεν γνωρίζετε. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από αυτές τις πηγές.

high fiber foods for kids e1674499402706

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, παρόλο που πολλοί το γνωρίζουν κυρίως για τα υγιή λιπαρά του. Ένα μέτριο αβοκάντο μπορεί να προσφέρει έως και 10 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας για τη βελτίωση της πέψης.

2. Ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αρκεί να το προετοιμάσετε χωρίς υπερβολικό βούτυρο ή αλάτι. Μια μερίδα τριών φλιτζανιών ποπ κορν περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι ένα ιδανικό σνακ που όχι μόνο σας κρατά χορτάτους αλλά και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.

3. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, με μια μέτρια αγκινάρα να περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα “καλά” βακτήρια στο έντερο και ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Οι σπόροι chia είναι μια από τις καλύτερες πηγές, με 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά δύο κουταλιές της σούπας. Επίσης, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και οι σπόροι λιναριού παρέχουν καλές ποσότητες φυτικών ινών.

5. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, ιδίως αυτή με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (πάνω από 70%), περιέχει φυτικές ίνες. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας μπορεί να προσφέρει έως και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία.

6. Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι γνωστές πηγές πρωτεΐνης, αλλά είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια ή φακές μπορεί να περιέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικών ινών, ενισχύοντας σημαντικά την καθημερινή σας πρόσληψη.

gut health

Προσθέτοντας αυτές τις εκπληκτικές πηγές φυτικών ινών στη διατροφή σας, μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα