27.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΦΣ: Να αποδεχθεί ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων από τον ΕΟΦ πριν αυτά εξαχθούν

«Για μια ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για όσα καταγγέλλονται για τις
ανεξέλεγκτες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών», ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο δελτίο τύπο που δημοσίευσε.

farmaka 6

Ειδικότερα, ο ΠΦΣ υπογράμμισε πως ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αποφεύγει να απαντήσει, για παράδειγμα, για το τι θα κάνουν οι γονείς που ψάχνουν εναγωνίως εμβόλια για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και δεν τα βρίσκουν εξαιτίας κάποιων φαρμακαποθηκών που εξάγουν και εμβόλια στο βωμό της αύξησης της υπέρμετρης κερδοφορίας και εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.

«Όσον αφορά το πρόσφατο θέμα του σκανδάλου στον ΕΟΠΥΥ στο οποίο εμπλέκονται ιατροί, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιοί που αναφέρει ο ΠΣΦ, ευτυχώς έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ακόμη, ο ΠΦΣ σχολίασε πως «στην εν λόγω ανακοίνωση επιχειρείται μια συνειδητή παραπληροφόρηση και λασπολογία περί εμπλοκής φαρμακείων σε εξαγωγικές δραστηριότητες, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα φαρμακεία βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα. Μόνο οι φαρμακαποθήκες επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα και μόνο οι φαρμακαποθήκες εξάγουν».

«Άλλωστε, ο ΠΣΦ δεν πρέπει να ξεχνά την πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ», επισήμανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και έκανε λόγο πως με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό μεταξύ άλλων ότι:
1 . Οι φαρμακαποθήκες ως επιχειρήσεις που έχουν, ως κύριο προορισμό της δραστηριότητάς τους, τη διάθεση στο κοινό φαρμάκων,
ήτοι κρίσιμων αγαθών για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της υγείας, δεν αποτελούν κοινές, αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, λειτουργούσες κατά τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού.
2 . Η ρύθμιση του καθεστώτος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φαρμακαποθηκών πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιομορφία της, το γεγονός, δηλαδή, ότι η εμπορική δραστηριότητα συνδυάζεται με την υπεύθυνη παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσίας στο
κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη και ορθολογική διακίνηση των φαρμάκων και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό της αγοράς.
3 . Το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει, δηλαδή, σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές.

farmaka 8

Τέλος, ο ΠΦΣ δήλωσε πως η λύση του προβλήματος, την οποία ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς, και επί της
οποίας ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων με επίδοξο τρόπο δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι να αποδεχθεί ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων από τον ΕΟΦ πριν αυτά εξαχθούν, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Οι υπόλογοι, όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν να γίνονται τιμητές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα