23.1 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΟΥ: Η υγεία των εφήβων είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές γενιές

Απαιτούνται επειγόντως αυξημένες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κινδύνων για την υγεία και την κάλυψη των αναγκών ψυχικής και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια εφήβους (ηλικίας 10-19 ετών) παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δημοσίευση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η εφηβεία είναι ένα μοναδικό και κρίσιμο στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές μεταβάσεις και είναι ένα κομβικό παράθυρο για να τεθούν μακροπρόθεσμα θεμέλια για καλή υγεία.

2 who

«Η προώθηση και η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των νέων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον κόσμο μας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αντίθετα, η αποτυχία αντιμετώπισης των απειλών για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι –μερικές μακροχρόνιες, κάποιες αναδυόμενες– όχι μόνο θα έχει σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για τους ίδιους τους νέους, αλλά θα δημιουργήσει σπειροειδή οικονομικό κόστος για τις κοινωνίες. Αυτό κάνει την επένδυση σε υπηρεσίες και προγράμματα για την υγεία των εφήβων είναι τόσο ηθική επιταγή όσο και οικονομική επιτακτική ανάγκη».

Τουλάχιστον 1 στους 7 εφήβους παγκοσμίως πάσχει τώρα από ψυχική διαταραχή, για παράδειγμα, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Η αναιμία μεταξύ των εφήβων κοριτσιών παραμένει διαδεδομένη, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2010, ενώ σχεδόν 1 στους 10 έφηβους είναι παχύσαρκοι. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, των χλαμυδίων, της τριχομονάσης και του έρπητα των γεννητικών οργάνων που εμφανίζονται συνήθως στους νέους αυξάνονται και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχουν ισόβιες επιπτώσεις στην υγεία.

Εν τω μεταξύ, η βία, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, επηρεάζει εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ανησυχητικά, οι προσπάθειες να περιοριστεί η πρόσβαση των εφήβων στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και σε ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση έχουν κλιμακωθεί εν μέσω μιας αυξανόμενης αντίδρασης κατά της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές περιοριστικής ηλικίας συναίνεσης περιορίζουν την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ΣΜΝ και HIV.

Τέτοια μέτρα μπορούν να περιθωριοποιήσουν τους νέους, να μειώσουν τη συμπεριφορά αναζήτησης υγείας και να οδηγήσουν σε μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η μελέτη δίνει έμφαση σε άλλες ευρύτερες θεμελιώδεις προκλήσεις για το μέλλον των εφήβων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις και η ανισότητα. Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης ότι τα κέρδη είναι δυνατά με τη σωστή επένδυση και υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις από τον ιό HIV στους εφήβους έχουν μειωθεί, λόγω συντονισμένων και επίμονων προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα.

Η εφηβική εγκυμοσύνη και οι επιβλαβείς πρακτικές όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και οι πρόωροι γάμοι έχουν μειωθεί. Επιπλέον, πολλές θετικές τάσεις στα αποτελέσματα της υγείας συνδέονται με περισσότερο χρόνο στο σχολείο, ειδικά για τα κορίτσια. από το 2000, ο αριθμός των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν πήγαιναν σχολείο μειώθηκε σχεδόν κατά 30%. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της επένδυσης στην υγεία και την ευημερία των εφήβων, με προσοχή σε θεμελιώδη στοιχεία όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η διατροφή.

who

«Οι έφηβοι είναι ισχυρές και απίστευτα δημιουργικές δυνάμεις για το καλό όταν είναι σε θέση να διαμορφώσουν την ατζέντα για την ευημερία τους και το μέλλον τους», δήλωσε ο Rajat Khosla, Εκτελεστικός Διευθυντής της Συνεργασίας για την Υγεία Μητέρων, Νεογέννητων και Παιδιών (PMNCH), η οποία συν -φιλοξένησε την εκδήλωση όπου ξεκίνησε η δημοσίευση. «Οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τι θέλουν οι νέοι και να διασφαλίσουν ότι είναι ενεργοί εταίροι και φορείς λήψης αποφάσεων. Είναι κρίσιμοι για τη μελλοντική κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα του κόσμου και, αν τους δοθεί η πλατφόρμα που χρειάζονται, μπορούν να βοηθήσουν να γίνει καλύτερο και πιο υγιής κόσμος είναι δυνατός για όλους».

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα