25.9 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανεπάρκεια σεληνίου: Ποια τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσετε αν έχετε ανεπάρκεια σεληνίου;

Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, που οφείλονται στη σημαντική του συμβολή σε πολλές βιολογικές λειτουργίες. To σελήνιο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τη λειτουργία των αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη υπεροξειδάση, που προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Όταν ο οργανισμός έχει ανεπαρκή ποσότητα σεληνίου, ενδέχεται να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα.
zalada
  1. Αδυναμία και κόπωση: Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και έντονη κόπωση, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ενεργειακή παραγωγή.
  2. Μυϊκή αδυναμία και πόνος: Ορισμένα άτομα μπορεί να αναφέρουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο, λόγω της επιρροής του σεληνίου στη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των μυϊκών ιστών.
  3. Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα: Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να εξασθενήσει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και ασθένειες.
  4. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Το σελήνιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3), τις ενεργές μορφές των θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπάρκεια του μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, που προκαλεί συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αίσθημα κρύου.
  5. Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια: Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και την αδυναμία των νυχιών, λόγω της μειωμένης προστασίας από οξειδωτική βλάβη.
  6. Καρδιακές διαταραχές: Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με την ασθένεια του Keshan, μια καρδιομυοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα σε περιοχές με έλλειψη σεληνίου στο έδαφος.

hairlosswomen 105442609 m e1657610873664

Η σωστή πρόσληψη σεληνίου μέσω της διατροφής είναι κρίσιμη για την αποφυγή αυτών των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα