23.2 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Γεωργιάδης: «Οι ασθενείς θα πληρώσουν μόνο αν δηλώσουν ως προσωπικό γιατρό τον δικό τους ιδιώτη γιατρό»

Ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα, μίλησε για τις αναγκαίες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, για τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες το δικό τους ιδιώτη γιατρό, για τα κίνητρα που θα δίνονται στους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν την Παθολογία ως ειδικότητα, για τη διαγραφή του κ. Σαλμά και για το αίτημα αναίρεσης του κ. Πολάκη κατά της αθωωτικής απόφασης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

adonis 3

 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αναγκαίες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης και πως για να υπάρχουν φάρμακα απαιτείται κάποιο κόστος για αυτά. Τσάμπα όπως είπε, δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα. Στη συνέχεια, έδωσε για παράδειγμα την ετοποσίδη, η οποία πωλείται στην Ελλάδα 9 ευρώ, ενώ στη Γερμανία 50. «Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 παρά στα 9. Το είχε αποσύρει από την Ελλάδα. Τόσο απλά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω απλούστερα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τους 800 κωδικούς οι 600 που αυξήθηκαν από 1 έως 2 ευρώ. Είναι περίπου, όπως δήλωσε, 30 οι κωδικοί που έχουν πραγματικά μεγάλες αυξήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ.

«Λοιπόν, θέλω ο ασθενής όταν ψάξει ένα φάρμακο να το βρει. Γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα που μιλάμε Σεπτέμβριος του 2024 οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο ένα δέκατο. Τα εννέα δέκατα των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, για τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες το δικό τους ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό γιατρό, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι δεν πληρώνουν οι ασθενείς τον προσωπικό γιατρό, παρά μόνον αν κάποιος θέλει να δηλώσει ως προσωπικό γιατρό τον δικό του ιδιώτη γιατρό και εξήγησε ότι «Για παράδειγμα, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω έναν γιατρό που τον έχω δικό μου, τον εμπιστεύομαι, και μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τον δηλώσω ως οικογενειακό μου γιατρό, έπρεπε να δηλώσω κάποιον από τον κατάλογο. Εμείς στο εξής θα παρέχουμε την επιλογή να μπορεί ο κάθε ασθενής να δηλώσει και το δικό του γιατρό στον οποίον ούτως ή άλλως πήγαινε και πλήρωνε», .

Επίσης, για τα νέα κίνητρα που θα δίνονται στους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν την Παθολογία ως ειδικότητα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «Το νομοσχέδιο έχει πράγματα που συζητάγαμε πάρα πολλά χρόνια. Ένα από αυτά είναι ότι δίνουμε πολύ σοβαρά κίνητρα οικονομικά, για να επιλέξει κάποιος απόφοιτος της ιατρικής, την ειδικότητα του παθολόγου. Πάνε πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Για να πηγαίνουν περισσότεροι δώσαμε κίνητρα. Προσδοκούμε με αυτό να έχουμε σε λίγα χρόνια αρκετούς παθολόγους στην Ελλάδα».

Επιπλέον, για τη διαγραφή του κ. Σαλμά από το κόμμα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι πάρα πολύ λογικό οι βουλευτές να ρωτήσουν τον αρμόδιο Υπουργό. Αυτό είναι απόλυτα μέσα στην κοινοβουλευτική δράση, ούτε απαγορεύεται, ούτε η ΝΔ το αποθαρρύνει. Ο κύριος Σαλμάς, όπως είπε, δεν διεγράφη για αυτό, δεν έχει καμία σχέση η ερώτηση με τη διαγραφή. Ο κύριος Σαλμάς, σύμφωνα με τον υπουργό, ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Επί μακρό χρονικό διάστημα, δηλαδή μιλούσε ως βουλευτής αντιπολίτευσης και όχι ως βουλευτής συμπολίτευσης. «Αυτό που ήταν σίγουρα η κόκκινη γραμμή ήταν οι υπόνοιες περί διαφθοράς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», επισήμανε.

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα αναίρεσης που κατέθεσε ο κ. Πολάκης κατά της αθωωτικής απόφασης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως ο κ. Πολάκης δεν έκανε αναίρεση, αφού δεν έχει πάρει την απόφαση. Αυτή η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, θέλει δύο με τρεις μήνες για να μπορέσει να καθαρογραφεί. Καθώς, όπως εξήγησε, για να κάνει κανείς νομικά αναίρεση πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση, να την παραλάβει και να πας να την αναιρέσει και να πει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αν θα την κάνει δεκτή την αναίρεση ή όχι.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα