10.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Προκαλεί τους περισσότερους καρκίνους

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο, το 13% των καρκίνων, ή 2,2 εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, οφείλονται σε ιώσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Η λίστα των καρκινογόνων παθογόνων παραγόντων περιλαμβάνει την ηπατίτιδα Β, την ηπατίτιδα C και τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι προκαλούν καρκίνο των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Όμως το παθογόνο που προκαλεί περισσότερα περιστατικά καρκίνου από οποιοδήποτε άλλο είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori).

Εκτιμάται ότι προκάλεσε περίπου 810.000 καρκίνους το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρει το Health.com.

Τι είναι όμως το H.pylori; Και πώς προσβάλλεται κανείς;

Πρόκειται για ένα είδος βακτηρίου που κρύβεται στα στομάχια πολλών ανθρώπων, αν και συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Περίπου το 30 με 40 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ θα προσβληθούν κάποια στιγμή από H.pylori, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου συγκρίσιμο.

Το H.pylori είναι η κύρια αιτία γαστρικού έλκους, πληγών που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στομάχου του λεπτού εντέρου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του στομάχου.

Με τον καιρό, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, αναφέρει στο Health.con η Λίντα Κάμινγκς, γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ.

«Σε κάποιους ανθρώπους με γενετικούς παράγοντες προδιάθεσης, συγκεκριμένο τρόπο ζωή και/ή συγκεκριμένα στελέχη H.pylori, η φλεγμονή αυτή οδηγεί σε προκαρκινικές αλλαγές της επένδυσης του στομάχου που μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε καρκίνο».

Το H.pylori αυξάνει τον κίνδυνο για δύο μορφές καρκίνου στο στομάχι: το λέμφωμα του λεμφικού ιστού των βλεννογόνων (λέμφωμα MALT) και το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 90 με 95 τοις εκατό όλων των καρκίνων του στομάχου είναι αδενοκαρκινώματα.

Το Helicobacter pylori είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου, σημειώνει η Κάμινγκς.

Είναι πάντως σημαντικό να σημειωθεί πως η μόλυνση από H.pylori δεν οδηγεί απαραίτητα στον καρκίνο.

«Από όλους τους ανθρώπους που προσβάλλονται από H.pylori πιστεύεται ότι το 1% με 3% θα εμφανίσει καρκίνο» λέει η Κάμινγκς.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα