22.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

AI κουνούπια: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια;

Φέτος, το επίκεντρο είναι ο τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) φέρνει επανάσταση στην επιτήρηση και τη διαχείριση των κουνουπιών, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από ασθένειες όπως η ελονοσία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της καινοτομίας, με στόχο να ενισχύσουν την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την ελονοσία μέσω προηγμένης τεχνολογίας και διεπιστημονικής συνεργασίας.

ai4

Παρακολούθηση κουνουπιών με AI-driven

Στον πυρήνα αυτής της καινοτόμου προσπάθειας βρίσκονται οι καθηγητές Ryan Carney και Sriram Chellappan από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Διευθύνουν ένα πρωτοποριακό έργο που χρηματοδοτείται από μια σημαντική επιχορήγηση 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Αυτό το έργο, που ονομάζεται EMERGENTS (Ενίσχυση της Έρευνας Επιδημιολογίας της Ελονοσίας μέσω Γονιδιωματικών και Μεταφραστικών Συστημάτων), επικεντρώνεται στην χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της επιτήρησης των κουνουπιών και την καταπολέμηση της ελονοσίας στην Αφρική.

Ο πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα για την Ελονοσία στη δυτικοκεντρική Αφρική, με στόχο τη Νιγηρία και το Καμερούν. Αυτό το κέντρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των στρατηγικών εκρίζωσης της ελονοσίας, στην κατανόηση της αντοχής στα εντομοκτόνα και στη μελέτη της εξάπλωσης του Anopheles Stephensi, ενός επικίνδυνου φορέα ελονοσίας που πρόσφατα άρχισε να εισβάλλει σε αφρικανικές πόλεις.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση κουνουπιών

Ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου EMERGENTS είναι η χρήση εργαλείων που τροφοδοτούνται από AI για την παρακολούθηση και τη διαχείριση πληθυσμών κουνουπιών. Το έργο αξιοποιεί μια σειρά τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου ταμπλό παρακολούθησης κουνουπιών και μιας έξυπνης παγίδας σχεδιασμένης για επιτήρηση κουνουπιών σε πραγματικό χρόνο.

Παγκόσμιος πίνακας ελέγχου κουνουπιών

Το 2022, ο Carney και ο Chellappan ανέπτυξαν έναν παγκόσμιο πίνακα ελέγχου παρακολούθησης κουνουπιών, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα συγκεντρώνει παρατηρήσεις κουνουπιών από όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφίες κουνουπιών μέσω των smartphone τους. Το ταμπλό παρέχει μια διαδραστική πύλη σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών και των κινήσεών τους.

Οι αλγόριθμοι AI που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό αναλύουν αυτές τις φωτογραφίες για να αναγνωρίσουν είδη κουνουπιών με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά. Αυτή η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές και το προσωπικό ελέγχου των κουνουπιών να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κατανομή και την πυκνότητα των κουνουπιών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και μέτρα ελέγχου.

ai3

Έξυπνη παγίδα με δυνατότητα AI

Η έξυπνη παγίδα, που δοκιμάζεται επί του παρόντος από την Chellappan, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην επιτήρηση των κουνουπιών. Αυτή η παγίδα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προσελκύσει, να συλλάβει και να αναγνωρίσει τα κουνούπια, στοχεύοντας ιδιαίτερα τον Anopheles Stephensi. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται μπορούν να ταξινομήσουν τα κουνούπια με βάση λεπτομερή ανατομική ανάλυση από μία φωτογραφία, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών όπως το κεφάλι, ο θώρακας, η κοιλιά και τα πόδια. Αυτή η τεχνολογία στοχεύει να αναπτύξει πολλαπλά πρωτότυπα της έξυπνης παγίδας σε ολόκληρη τη δυτική-κεντρική Αφρική, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία αναγνώρισης και παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ελέγχου της ελονοσίας επιτρέποντας την ακριβή στόχευση και παρακολούθηση των κουνουπιών που μεταφέρουν την ελονοσία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα