24 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Moody’s: Έως και 3,5 δισ. ευρώ η ζημιά στην αγορά ασφάλισης από πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη

Το Moody’s RMS Event Response είναι το πιο πρόσφατο που παρέχει μια εκτίμηση για τις ζημίες της ασφαλιστικής αγοράς που προκλήθηκαν από πρόσφατες σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο, δίνοντας ένα ελαφρώς πιο εκτεταμένο αποτύπωμα του γεγονότος από άλλες, με εκτίμηση για ασφαλισμένες ζημίες μεταξύ 2,5 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. έως 3,9 δισ. δολάρια).

mianmar plimmires

Η εκτίμηση ζημιών του RMS Event Response της Moody’s περιλαμβάνει ασφαλιστικές επιπτώσεις σε αυτές που θεωρεί ως τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αλλά η πλειονότητα της ζημίας αναμένεται να οφείλεται από την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Πολωνία, ανέφερε η εταιρεία.

Χθες, η Verisk εξέδωσε εκτίμηση ζημιών από τον ασφαλιστικό κλάδο της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (~2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (~3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το ίδιο συμβάν πλημμύρας, αλλά φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται οι ζημίες στη Γερμανία και την Ιταλία. Επίσης, για σύγκριση, ένα εύρος εκτίμησης ζημιών του κλάδου από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ έδειξε ο μεσίτης αντασφαλίσεων Gallagher Re.

Ενώ η S&P Global Ratings είχε πει ότι αναμένει ότι η ζημιά στην ασφαλιστική αγορά από αυτές τις πλημμύρες θα είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία και Ρουμανία. Η S&P είχε επίσης δηλώσει ότι αναμένει ότι σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών απαιτήσεων από τις ευρωπαϊκές πλημμύρες θα καλυφθεί από αντασφαλιστικά κεφάλαια. Η μονάδα Πρόβλεψης Επιπτώσεων της Broker Aon έδωσε μια εκτίμηση ζημιών του κλάδου για τις πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2024, που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Μπόρις, ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ η αδελφή μας έκδοση Reinsurance News είχε επίσης αναφέρει ότι με την κάλυψη της αντασφάλισης της Generali ανά συμβάν στην Ευρώπη μετά από κατάσχεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, η ασφαλιστική εταιρεία λέγεται ότι είναι πιθανό να προβεί σε ανάκαμψη αντασφάλισης στο Storm Boris από αναλυτές της Goldman Sachs. Η εκτίμηση RMS της Moody’s καλύπτει τις εκτεταμένες πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις μεταξύ 11 και 19 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια ευρεία περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εκτείνεται μέχρι τη Ρουμανία.

«Τα συστήματα χαμηλής πίεσης με τροχιές από τη Μεσόγειο σε όλη την κεντρική Ευρώπη είναι επίσης γνωστά ως κυκλώνες τύπου Van Bebber Vb και είναι υπεύθυνα για μερικά από τα πιο σοβαρά γεγονότα πλημμύρας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως το 1997, το 2002, το 2013 και πιο πρόσφατα τον Μάιο/Ιούνιο του τρέχοντος έτους», εξήγησε η εταιρεία.

Προσθέτοντας ότι, «Αυτά τα ευρωπαϊκά γεγονότα πλημμύρας του 2024, ιδίως τον Μάιο/Ιούνιο και τώρα τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζουν και πάλι πόσο σημαντικό από την άποψη της μοντελοποίησης πλημμύρας είναι για τον ασφαλιστικό κλάδο να συλλάβει ρεαλιστικά βασικά στοιχεία όπως προγενέστερες συνθήκες, συμβάντα τύπου Vb, διασταύρωση -συσχετίσεις χωρών, αντιπλημμυρικές άμυνες και συνδυασμένες ποτάμιες και πλουβιακές πλημμύρες».

Η Steffi Uhlemann-Elmer, Διευθύντρια, Model Product Management, Moody’s, σχολίασε: «Οι πλημμύρες αυτού του Σεπτεμβρίου υπενθύμισαν τη μακρά ιστορία των σοβαρών και εκτεταμένων καλοκαιρινών πλημμυρών που μπορεί να επηρεάσουν πολλές χώρες ταυτόχρονα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Αυτή η εκδήλωση ήταν μοναδική από πολλές απόψεις. Πρώτον, το σύστημα χαμηλής πίεσης που ονομάζεται «Storm Boris» ήταν μακρόβιο και έφερε έντονες βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες σε μια μεγάλη περιοχή από την ανατολική Ρουμανία έως τη βόρεια Ιταλία. Μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, ο Μπόρις τροφοδοτούνταν συνεχώς από υγρές αέριες μάζες και ακολούθησε μια δυτική οδό, φέρνοντας ακραίες βροχοπτώσεις στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας. Στην πρόσφατη ιστορία, μόνο η πλημμύρα του Αυγούστου 2002 επηρέασε μια ευρύτερη περιοχή.

«Δεύτερον, το μοτίβο του καιρού και οι σχετικές έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες είχαν προβλεφθεί πάνω από μια εβδομάδα νωρίτερα. Είχαν ενεργοποιηθεί αλυσίδες προειδοποίησης και σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών για τον συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ πολιτειών, περιοχών και κοινοτήτων και είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα όπως η απελευθέρωση νερού από ταμιευτήρες πριν από το συμβάν.

«Τρίτον, οι επενδύσεις στην αντιπλημμυρική άμυνα απέδωσαν καρπούς. Δεδομένης της μακράς ιστορίας των πλημμυρικών γεγονότων σε ολόκληρη την περιοχή, με την πάροδο του χρόνου έγιναν σημαντικές επενδύσεις για την αντικατάσταση και τον επανασχεδιασμό των υπαρχουσών αμυντικών συστημάτων και την προσθήκη νέων δομών μετριασμού του κινδύνου, όπως φράγματα, αναχώματα και περιοχές κατακράτησης πλημμυρών.

«Αυτά τα μέτρα προκάλεσαν σημαντική διαφορά στην έκβαση των ζημιών για αυτό το γεγονός σε σύγκριση ιδίως με τα γεγονότα του 1997 και του 2002. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός δεν οδήγησε σε σοβαρή πλημμύρα συσσωρευμένων περιοχών κατά μήκος των μεγάλων ποταμών Έλβα, Δούναβη και Όντερ, καθώς το κύμα πλημμύρας που συσσωρεύτηκε από τις ορεινές περιοχές είτε περιορίστηκε μέσω κατακράτησης είτε διαδόθηκε με ασφάλεια σε πόλεις με αυξημένη αντιπλημμυρικά.

thessalia plimmira

«Ωστόσο, οι κοινότητες και τα κράτη αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο νομοσχέδιο για την επισκευή ή την ανοικοδόμηση υποδομών και τη διάσωση ανασφάλιστων νοικοκυριών. Αν και η διείσδυση της ασφάλισης από πλημμύρες έχει γενικά αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κάλυψη της ασφάλισης κατοικίας που περιλαμβάνει κάλυψη πλημμύρας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή σε περιοχές όπως η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες ή όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη όπως η Αυστρία.

«Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εκτιμώμενων ασφαλισμένων ζημιών θα παρακρατηθεί από τους ασφαλιστές, αλλά κάποια ανάκτηση αντασφάλισης είναι αναμενόμενο. Συνολικά, το 2024 σηματοδοτεί άλλη μια δαπανηρή χρονιά με αρκετές πλημμύρες στον ισολογισμό των ασφαλιστικών εταιρειών. Η προληπτική διαχείριση του κινδύνου σοβαρών καιρικών φαινομένων και η κατανόηση της συσχέτισης όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και μεταξύ των κινδύνων γίνεται όλο και πιο σημαντική».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα