27 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

AI στην Υγεία: Πώς χρησιμοποιείται και μελλοντικές προοπτικές

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανυψώσει τη φροντίδα των ασθενών και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο σε ευρεία κλίμακα, με το 79% των οργανισμών υγείας να αναφέρει ότι έχει υιοθετήσει την τεχνολογία AI σε κάποια ιδιότητα, σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε η Microsoft.

texniti noimosini 2

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ιδέα ενός συνειδητού και συνειδητοποιημένου AI ικανού να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη από μόνο του εξακολουθεί να είναι επιστημονική φαντασία. Ενώ οι τρέχουσες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κλινικής αποτελεσματικότητας, στην προώθηση των ερευνητικών προσπαθειών και στη βοήθεια στη χειρουργική ακριβείας, είναι εργαλεία σχεδιασμένα να βελτιώνουν την ανθρώπινη εργασία.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν αντικαθιστούμε τη νοημοσύνη», λέει ο Jason Warrelmann, αντιπρόεδρος του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης στο UiPath. «Αντικαθιστούμε τις επιπλέον ώρες που αφιερώνουμε κάνοντας εργασίες στον υπολογιστή».

Τι είναι το AI στην Υγεία;

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη κατηγοριοποιείται με δύο τρόπους. το πρώτο βασίζεται στη λειτουργικότητα ενός τύπου συστήματος. Αλλά όλη η τεχνητή νοημοσύνη δεν δημιουργείται ίσα. Ο κυρίαρχος τύπος συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα χρησιμοποιεί περιορισμένη μνήμη. Αυτά τα μηχανήματα βασίζονται σε διαθέσιμα δεδομένα για να μάθουν και να κάνουν προβλέψεις. Το πιο γνωστό παράδειγμα συστήματος περιορισμένης μνήμης είναι το ChatGPT.

Η δεύτερη κατηγοριοποίηση είναι ανά επίπεδο νοημοσύνης. Όλα τα τρέχοντα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τεχνητή στενή νοημοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες. Πιο προηγμένοι τύποι συστημάτων — με τεχνητή γενική νοημοσύνη ή υπερνοημοσύνη που επιτρέπει στο μηχάνημα να κατανοεί τα ανθρώπινα συναισθήματα ή να έχει τις δικές του επιθυμίες — είναι αυστηρά θεωρητικοί. Κάντε κλικ στο παρακάτω banner για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά την τεχνολογία που βοηθά τους παρόχους να παρέχουν καλύτερη φροντίδα με χαμηλότερο κόστος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επαυξημένης νοημοσύνης και της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη;

Ο όρος AI χρησιμοποιείται γενικά, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε δύο μορφές νοημοσύνης.

Τεχνητή νοημοσύνη

Μια τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί εργασίες αυτόνομα. Ένα παράδειγμα είναι το DAX Copilot από τη Microsoft, το οποίο ακούει και κρατά σημειώσεις κατά τη διάρκεια των ραντεβού για την υγειονομική περίθαλψη. Αναλύει τα δεδομένα και δημιουργεί μια κλινική περίληψη που μπορεί να προστεθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Επαυξημένη νοημοσύνη

Η επαυξημένη νοημοσύνη αναφέρεται σε συσκευές που δημιουργούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εργάζονται πιο αποτελεσματικά. Τα εργαλεία επαυξημένης νοημοσύνης στην ακτινολογία, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση εικόνων και την ανίχνευση ανωμαλιών.

«Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην υγειονομική περίθαλψη είναι η επαυξημένη νοημοσύνη», λέει ο Chris Darland, Διευθύνων Σύμβουλος της Peerbridge Health. «Φτιάχνεις καλύτερα εργαλεία για τον γιατρό για να τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του».

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη;

Οι τρέχουσες εφαρμογές AI στην υγειονομική περίθαλψη καλύπτουν πολλούς τομείς:

AI στην Ιατρική Διάγνωση

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τα σύνολα ιατρικών δεδομένων πιο διεξοδικά από ό,τι μπορεί ένας άνθρωπος και δεν θα κουραστεί στη διαδικασία. Όπως περιγράφηκε παραπάνω, εργαλεία που τροφοδοτούνται από επαυξημένη νοημοσύνη χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να βοηθήσουν τους ακτινολόγους. Συστήματα όπως το Precision Imaging Network από τη Nuance Communications εξετάζουν εικόνες όπως μαγνητικές τομογραφίες και ακτινογραφίες για να βοηθήσουν τους ακτινολόγους να κάνουν τις πιο ακριβείς δυνατές διαγνώσεις και να ανιχνεύσουν ασθένειες νωρίτερα.

Οι φορητές συσκευές συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα που μπορούν να ενημερώσουν τις αποφάσεις περίθαλψης. Για παράδειγμα, η Peerbridge Health ανέπτυξε ένα ασύρματο έμπλαστρο ηλεκτροκαρδιογραφήματος με τροφοδοσία AI που παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα εξ αποστάσεως. «Δίνει στους καρδιολόγους μια πλήρη εικόνα της καρδιάς», εξηγεί ο Darland, «και τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας».

texniti noimosini igeia

AI στην εμπειρία ασθενών

Τα chatbot ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να βοηθήσουν τους ασθενείς με καθημερινές εργασίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού και η αίτηση αναπλήρωσης συνταγών. Εργαλεία όπως η υπηρεσία IBM Watson Text to Speech επιτρέπουν στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να επικοινωνούν με ασθενείς σε πολλές γλώσσες. Οι ηλεκτρονικές πύλες ασθενών χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών στα προσωπικά ραντεβού, εξηγεί ο Warrelmann.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα