20.4 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Εορτολόγιο 10/10: Ποιος γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου;

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, γιορτάζουν οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία, δύο αδέλφια που μαρτύρησαν για την πίστη τους, καθώς και οι Όσιοι Θεόφιλος ο Ομολογητής και Λογγίνος ο Στυλίτης.

eortologio poioi giortazoun simera 12 ioylioy e1623221653105

Χρόνια πολλά στους: Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης, Ευλαμπία, Ευλαμπή, Λαμπή, Λαμπία, Λάμπω.

Ο Άγιος Θεόφιλος καταγόταν από ένα μικρό χωριό κοντά στην Τιβεριούπολη. Από νεαρή ηλικία, μεγάλωσε με βαθιά πίστη και ηθικές αξίες. Σε νεαρή ηλικία, γνώρισε τον μοναχό Στέφανο, ο οποίος τον βοήθησε να εμβαθύνει στις πνευματικές γνώσεις του. Με τη βοήθεια των γονιών του, που ήταν πιστοί άνθρωποι, ίδρυσε ένα μοναστήρι στο όρος Σελέντιο, όπου έζησε ως μοναχός.

Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Ισαυρός άρχισε να διώκει τους πιστούς της Ορθοδοξίας, ο Θεόφιλος άφησε το μοναστήρι του και ξεκίνησε να κηρύττει υπέρ της πίστης του. Συνελήφθη στη Νίκαια και βασανίστηκε σκληρά, προσπαθώντας να τον αναγκάσουν να αρνηθεί την πίστη του. Παρόλο που υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, όπως ο ραβδισμός, δεν εγκατέλειψε την πίστη του. Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στο μοναστήρι του, όπου τον υποδέχθηκαν με τιμές, αλλά επέλεξε να αποσυρθεί στη σκήτη του, όπου και πέθανε ειρηνικά.

eortologio giorti

Ο Όσιος Λογγίνος ο Στυλίτης ήταν στενός συνεργάτης του Θεοφίλου και υπέστη κι εκείνος βασανιστήρια στη Νίκαια για την πίστη του. Σε ένα από αυτά, τον ξάπλωσαν ανάσκελα και έκαψαν τις ιερές εικόνες που είχε φέρει μαζί του πάνω στο κεφάλι του, δείχνοντας έτσι την αγριότητα των διωκτών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα