27.4 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

ΠΟΥ: Η κρίση στο Λίβανο ολοένα και βαθαίνει

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στον Λίβανο είναι «τεράστιες» και η κατάσταση «επιδεινώνεται καθημερινά» λόγω της κρίσης εκτοπισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

livanos

 

Η σύγκρουση έχει ήδη αναγκάσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πιο πληγείσες περιοχές είναι ο νότιος Λίβανος, η ανατολική Κοιλάδα Μπεκάα και τα νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

Επισκεπτόμενος τη χώρα, ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Οτμάν Μπελμπεϊσί, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επέκταση του αριθμού των καταφυγίων για τους εκτοπισμένους κατοίκους και την ενίσχυση της διανομής τροφίμων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι λιβανικές αρχές, που ήδη βρίσκονταν υπό πίεση μετά από χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης, χρειάζονται επίσης χρηματοδότηση, ανέφερε. Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν 426 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τους πολίτες που πλήττονται από τη σύγκρουση. Ο Μπελμπεϊσί δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο ένα «μικρό μέρος» αυτού του ποσού.

libanos b

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Χωρίς αποκλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης, θα είναι πολύ δύσκολο… Αυτό που βλέπουμε τώρα, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ο χειμώνας πλησιάζει και το μέγεθος της κλιμάκωσης αυξάνεται».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα