26.7 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

ΟΑΣΕ: Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι εκλογές για άτομα με αναπηρίες στο Μαυροβούνιο;

Στο Μαυροβούνιο, η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρίες θεωρεί ότι οι εκλογικές αρχές δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι με αναπηρίες να αισθάνονται αποκλεισμένοι. Το 54% από αυτούς δήλωσε ότι αντιμετώπισε εμπόδια κατά τη ψηφοφορία στις εκλογές του 2023. Επιπλέον, το 45% των ψηφοφόρων θεώρησε ότι το προσωπικό των εκλογικών τμημάτων δεν ήξερε πώς να τους πλησιάσει και να επικοινωνήσει μαζί τους.

anapiriko amaksidio 2

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης με τίτλο “Άτομα με Αναπηρίες – Ψηφοφορία σε Εκλογές”, που συνέταξε η Αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023. Η έκθεση αναλύει τις απόψεις και τις εμπειρίες 94 ψηφοφόρων με αναπηρίες, οι οποίοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για να γίνουν οι εκλογές προσβάσιμες σε όλους.

Όταν ρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με τα δικαιώματά τους στην ψηφοφορία. Οι αρχές διαχείρισης εκλογών πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να μπορέσουν να τους παρέχουν υποστήριξη κατά την ψηφοφορία. Μερικοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μητρώο ατόμων με αναπηρίες, ενώ άλλοι πρότειναν να γίνουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να βελτιωθεί η εμπειρία ψηφοφορίας τους, περιλαμβάνοντας και έναν καθορισμένο Βουλευτή.

Ο Giovanni Gabassi, εκτελών χρέη επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι η έκθεση παρέχει χρήσιμες προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η εκλογική εμπειρία των ατόμων με αναπηρίες. “Η απομάκρυνση των εμποδίων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίζουν ανεξάρτητα και με μυστικότητα. Τα άτομα με αναπηρίες δεν αισθάνονται υποστηριγμένα στην ψηφοφορία και στην υποψηφιότητά τους. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολιτικές πληροφορίες και πληροφορίες ψηφοφορίας. Η Αποστολή είναι αφοσιωμένη στο να υποστηρίζει τις εκλογικές αρχές και τις ΜΚΟ για την αναπηρία στην προσπάθειά τους να κάνουν τις εκλογές πιο προσβάσιμες”, δήλωσε ο Gabassi.

anapiriko amaksidio 1

Η Αποστολή στο Μαυροβούνιο εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους ψηφοφόρους με αναπηρίες που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους κατά την ψηφοφορία στις εκλογές του 2023, καθώς και στην Ένωση Νεολαίας με Αναπηρίες και στην Ένωση Τυφλών για τη μακροχρόνια συνεργασία και τη συμβολή τους στην προετοιμασία της έκθεσης.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα