23.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Επανέρχεται η ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η συζήτηση γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας συνεχίζεται αμείωτη, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης να αναβάλει το θέμα για το τέλος του έτους. Από το Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το πρόσωπο που θα προταθεί, ωστόσο η ονοματολογία εντός της Νέας Δημοκρατίας έχει φουντώσει, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πλησιάζουν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση του, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαθέτει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η νυν Πρόεδρος εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, κάτι που θεωρεί σημαντικό. «Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Υπενθυμίζεται πως σε συνεντεύξεις που είχε δώσει πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην καλή σχέση που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για μία δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άνοιξαν και δημόσια τη συζήτηση για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο.

Ορισμένοι από τους βουλευτές έχουν στείλει μήνυμα ότι η ψήφος τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο Μαξίμου επιθυμούν να αποφευχθεί η δημιουργία μιας ομάδας «γαλάζιων» βουλευτών που θα καταψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι, καλούνται να βρουν μια δύσκολη λύση, αναζητώντας ένα πρόσωπο που να απευθύνεται στο κομματικό κοινό, αλλά ταυτόχρονα να είναι αποδεκτό από ευρύτερες ομάδες.

Είναι σαφές ότι από την κυβερνητική παράταξη επιθυμούν να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στην εκλογική νίκη του 2023. Αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά την τελική απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στα πηγαδάκια της Βουλής, οι φήμες σχετικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί έχουν ενταθεί, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει τη σχετική συζήτηση. Ένα από τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτό του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και σε περίπτωση που προταθεί, αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία από την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προηγουμένως, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια που ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να έχει αποκλειστεί.

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν διαρρεύσει πρόσφατα περιλαμβάνονται δύο πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί: ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Ιωάννης Σαρμάς. Επίσης, έχει ακουστεί και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα