23.5 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεκλέγεται με διαφορά 20 μονάδων από τον Χάρη Δούκα

Τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν αναμενόμενα, με τον νυν πρόεδρο να συγκεντρώνει το 59,9% και να συνεχίζει την προσπάθεια να γίνει το Κίνημα ανταγωνιστής της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ενώ ο Χάρης Δούκας, με 40,1%, επιστρέφει στον ρόλο του δημάρχου.

Ο κ. Δούκας συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη σχετικά νωρίς, καθώς η διαφορά φαινόταν αδύνατο να ανατραπεί, διαβεβαιώνοντας τον νικητή ότι «προχωράμε όλοι μαζί». «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα και τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο κ. Δούκας. Ωστόσο, το «μαζί» είναι μια θεωρητική έννοια, καθώς το κύριο στοίχημα του επανεκλεγέντος προέδρου είναι να ενοποιήσει τις πολλές και διαφορετικές τάσεις της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς και τα πρόσωπα που τις εκπροσωπούν.

«Είμαστε εδώ για να φέρουμε τις σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία μας. (…) Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Αύριο, ενωμένοι, θα προχωρήσουμε το κίνημά μας σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. (…) Υπόσχομαι στους Έλληνες πολίτες ότι θα στηρίξουμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους. Η χώρα απαιτεί τολμηρές και ουσιαστικές αλλαγές. Γι’ αυτό, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον νέο μεγάλο αγώνα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, καλώντας τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι από την κοινωνική πολιτική να συμμετάσχουν.

Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη καλείται, λοιπόν, να αποδείξει πρώτα απ’ όλα την ενότητά του και στη συνέχεια να επανακαταλάβει τη θέση του ως κόμμα εξουσίας, ξεπερνώντας την κατάσταση του μικρομεσαίου κόμματος που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τον ήδη «ξεπερασμένο» ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των Κεντροαριστερών, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του απόλυτο κυρίαρχο του κόμματός του, καθώς αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Παρά την εμφανή βελτίωση στις δημοσκοπήσεις και τα θετικά μηνύματα από τις εσωκομματικές διαδικασίες, τα προβλήματα που αφορούν την εικόνα και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι παλιές αμαρτίες του, παραμένουν και επηρεάζουν αρνητικά την προσέλκυση μεγάλων ακροατηρίων. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς το Κίνημα είναι ήδη δέκα χρόνια εκτός διακυβέρνησης, και το 2027 θα συμπληρώσει δώδεκα χρόνια.

Το κύριο στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αν θα μπορέσει, μέσα στην επόμενη τριετία, να αναδειχθεί σε πειστική αξιωματική αντιπολίτευση με όρους κυβερνησιμότητας, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και απομακρύνει από την εκλογική του βάση πολίτες που αναζητούν ένα κόμμα ικανό να κατανοήσει ψύχραιμα και σωστά την καθημερινότητα και να απαντά χωρίς αντιφάσεις στις προκλήσεις που προκύπτουν. Έτσι, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προκύψει από μια πιο ανοιχτή και ομαλή εσωκομματική διαδικασία. Ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς και οι αντίπαλοί του, καλούνται από σήμερα να διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος, το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς η εσωκομματική διαδικασία αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών φωνών εντός της Χαριλάου Τρικούπη, και οι ανταλλαγές μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία ενδέχεται να έχουν περιορίσει τις δυνατότητες συνεργασίας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα