19.3 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

H κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική και οικονομική κρίση

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική και οικονομική κρίση, αλλά και σοβαρή υγειονομική απειλή, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα επηρεάζουν ήδη την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι ζουν σε φτωχότερες περιοχές.

klimatiki allagi 1

Ένας από τους πιο άμεσους κινδύνους για την υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι οι καύσωνες, που γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι. Η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα, οδηγώντας σε περισσότερους θανάτους και σοβαρές ασθένειες. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2003, ο καύσωνας στην Ευρώπη προκάλεσε περισσότερους από 70.000 θανάτους. Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτές οι συνθήκες θα γίνονται πιο συχνές, πιέζοντας τα συστήματα υγείας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα. Η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την ποιότητα του αέρα, με την αύξηση ρύπων όπως το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια, που προκαλούν ή επιδεινώνουν αναπνευστικές και καρδιοπάθειες. Επίσης, οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες γίνονται συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, απελευθερώνουν καπνό που επηρεάζει την υγεία, ειδικά των ευάλωτων ατόμων.

Η αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η νόσος του Lyme, είναι μια ακόμα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα κουνούπια και τα τσιμπούρια που μεταφέρουν αυτές τις ασθένειες εξαπλώνονται σε περιοχές που προηγουμένως δεν υπήρχαν, δημιουργώντας νέους κινδύνους για την υγεία.

Προβλήματα που σχετίζονται με το νερό, όπως ασθένειες που μεταδίδονται μέσω μολυσμένου νερού, αυξάνονται επίσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ οι ξηρασίες περιορίζουν την πρόσβαση σε καθαρό νερό, προκαλώντας προβλήματα υγιεινής.

Τέλος, η ψυχική υγεία πλήττεται, καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τραύματα από φυσικές καταστροφές, εκτοπισμούς και απώλειες περιουσιών. Το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές μετατραυματικού στρες είναι πιο συχνές.

klimatiki allagi 2

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της στην υγεία θα γίνουν ακόμη χειρότερες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα