22.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Health tech: Η τεχνολογία της υγείας κλειδί για την μείωση πρόωρων θανάτων

Η κλιμάκωση της χρηματοδότησης για νέες τεχνολογίες υγείας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέψει στα κράτη να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου των πολιτών τους πριν φτάσουν τα 70. Αυτό λέει ένας παγκόσμιος συνασπισμός εμπειρογνωμόνων – η Επιτροπή Lancet για την Επένδυση στην Υγεία – που έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για το πώς οποιαδήποτε χώρα μπορεί να μειώσει στο μισό την πιθανότητα πρόωρου θανάτου για τους πολίτες της έως το 2050.

Από το 1970, 37 χώρες έχουν μειώσει στο μισό την πιθανότητα θανάτου των πολιτών τους πριν φτάσουν τα 70 τους χρόνια. Αλλά η νέα έκθεση υποστηρίζει ότι αυτός ο στόχος δεν είναι απρόσιτος για καμία χώρα που επιλέγει να μειώσει την πρόωρη θνησιμότητα, ακόμη και εκείνες που πλήττονται από τον πόλεμο ή τη φτώχεια. Αυτός ο στόχος, τον οποίο η Επιτροπή αποκαλεί «50 επί 50», είναι εφικτός, υποστηρίζει η έκθεση, μέσω μιας σειράς στοχευμένων επενδύσεων στην υγεία. και την κλιμάκωση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας.

Η έκθεση Παγκόσμια Υγεία 2050, που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις 15 καταστάσεις υγείας που προκαλούν τους περισσότερους πρόωρους θανάτους. Αυτές περιλαμβάνουν μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα όπως τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες. Τα περισσότερα από τα κέρδη στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποδίδονται στη μείωση της θνησιμότητας από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από αυτές τις αιτίες πρόωρου θανάτου. Οι συγγραφείς λένε ότι οι χώρες μπορούν να επιτύχουν σημαντικά κέρδη επιδοτώντας δημόσια το κόστος βασικών φαρμάκων, διαγνωστικών, εμβολίων και άλλων παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν αυτές τις 15 καταστάσεις. Αυτή η δημόσια επιχορήγηση, υποστηρίζουν, θα πρέπει να συνδυαστεί με κλιμακούμενη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας.

Εάν οι στόχοι «50 επί 50» επιτευχθούν από κάθε χώρα, ένα άτομο που γεννήθηκε το 2050 θα είχε μόνο 15 τοις εκατό πιθανότητες να πεθάνει πριν από την ηλικία των 70 ετών, από 31 τοις εκατό για κάποιον που γεννήθηκε το 2019. Μεταξύ των 37 χωρών που είναι Σε τροχιά επίτευξης αυτού του σημείου αναφοράς βρίσκονται επτά από τα πιο πολυπληθή έθνη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές, της Κίνας και του Ιράν.

Ωστόσο, τέτοια κέρδη είναι επιτεύξιμα και βιώσιμα σε κάθε χώρα υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που επιλέγει αυτόν τον δρόμο, υποστηρίζει η έκθεση. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές χρηματοδότησης της υγείας που καθιστούν εφικτό ακόμη και τις φτωχότερες χώρες να υιοθετήσουν μια οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για τη μείωση της θνησιμότητας.

«Η πολιτική υγείας αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων», λέει ο Wenhui Mao, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Duke και ένας από τους 50 συγγραφείς της έκθεσης της Επιτροπής. «Χωρίς καλές πολιτικές υγείας, οι πληθυσμοί δεν θα έχουν το αποτέλεσμα υγείας που τους αξίζει. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες».

Η έκθεση ζητά αυξημένη φορολογία για τα προϊόντα καπνού, τα ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία οι συγγραφείς λένε ότι θα μειώσουν τις ασθένειες και τους θανάτους που αποδίδονται σε αυτά τα προϊόντα και θα αυξήσουν τα έσοδα που μπορούν να επανεπενδυθούν στα συστήματα υγείας. Ενώ όλοι αυτοί οι φόροι είναι win-win, το σαφές μήνυμα της Επιτροπής είναι ότι η μακράν υψηλότερη προτεραιότητα είναι οι υψηλοί φόροι στον καπνό.

auti

Η επιτροπή επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι το κάπνισμα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, προκαλώντας περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Global Health 2050 είναι η τρίτη έκθεση που κυκλοφόρησε η επιτροπή από τη δημιουργία της το 2013. Υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence H. Summers, η επιτροπή συγκροτήθηκε είκοσι χρόνια αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια έκθεση το 1993, με τίτλο «Επενδύοντας στην Υγεία, Αυτό έδειξε ότι οι στοχευμένες δαπάνες για οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις για ασθένειες υψηλής επιβάρυνσης θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα στην υγεία, να τονώσουν τις οικονομίες και να βελτιώσουν την ανθρώπινη ευημερία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα