15.3 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Σκυλακάκης: Η διαχείριση του νερού παραμένει πρόκληση – Μέτρα απέναντι στη λειψυδρία

Η σημασία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα υπογραμμίστηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του 5ου Olympia Forum, το οποίο πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι, παρά την αφθονία νερού στη Δυτική Ελλάδα, η διαχείρισή του παραμένει μια πρόκληση.

nero

 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος που συνδέεται με την αφαλάτωση και τη μεταφορά νερού, επισημαίνοντας ότι με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι τιμές του νερού θα μειωθούν αισθητά στο μέλλον. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του συνδυασμού ενεργειακών και υδρολογικών συστημάτων για καλύτερη διαχείριση.

«Στο μέλλον θα υπάρχουν πολλές χώρες με μηδενικές ή αρνητικές τιμές ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει τον συνδυασμό των δύο συστημάτων – του ενεργειακού και του υδρολογικού – για τις επόμενες δεκαετίες, λαμβάνοντας υπόψη περιόδους με πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις σημερινές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, ανακοίνωσε τον στόχο της εταιρείας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2035, παρουσιάζοντας μέτρα για την αποχέτευση και την επεξεργασία λυμάτων. Παρουσίασε, επίσης, εναλλακτικές λύσεις, όπως η ανακύκλωση νερού, για τη μείωση της ανάγκης χρήσης πόσιμου νερού, καθώς και έργα για την παροχή νερού άρδευσης και βιομηχανικής χρήσης στην Αττική.

«Ετοιμάζουμε ένα έργο και προχωράμε με την πρόσκληση για τη μελέτη που αφορά τη βιομηχανική ζώνη στα παράλια της Αττικής, προκειμένου να εξασφαλίσουμε νερό για άρδευση και βιομηχανική χρήση. Η αφαλάτωση και η ανακύκλωση του νερού ήταν κεντρικά σημεία της ομιλίας του κ. Σαχίνη, ο οποίος παρουσίασε τρόπους για την ανακύκλωση και τη διαχείρισή του», ανέφερε.

Συμπληρώνοντας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του νερού, υπογραμμίζοντας ότι οι φορείς ύδρευσης χρειάζονται πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την υλοποίηση αναγκαίων έργων. Προανήγγειλε επενδύσεις για τη στήριξη των ΔΕΥΑ, με στόχο τη βιώσιμη και αξιόπιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

afi nero

«Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθούμε, η οποία πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο: διαθέτουμε 250 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τις ΔΕΥΑ και να εισέλθουν σε μια νέα φάση. Οι μεγάλες επενδύσεις στο νερό δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από δημόσιους πόρους, και ως εκ τούτου, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει είτε να επενδύσει με ίδιους πόρους, κάτι που είναι δύσκολο, είτε να καταφύγει σε δανεισμό, με τη βοήθεια τραπεζικών ιδρυμάτων», ανέφερε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα