19 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

HIV: Η Σουηδία εκπληρώνει τους στόχους καταπολέμησης που έχει θέσει ο ΟΗΕ

Η Σουηδία έχει επιτύχει τους στόχους του UNAIDS και του ΠΟΥ για την επιδημία του HIV, σύμφωνα με μελέτη στο Eurosurveillance από ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska και άλλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους. Η Σουηδία έχει φτάσει σε ένα ιστορικό ορόσημο στον αγώνα κατά του HIV. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η Σουηδία έχει επιτύχει τους στόχους του UNAIDS και του ΠΟΥ για την επιδημία του HIV, γνωστούς και ως “στόχος 95-95-95”.

hiv notia afriki 1

Αυτό σημαίνει ότι το 95% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV στη χώρα έχουν διαγνωστεί, το 95% από αυτούς λαμβάνουν θεραπεία και το 95% όσων θεραπεύονται έχουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους. Οι στόχοι πρόκειται να επιτευχθούν έως το 2025. Τα στοιχεία της Σουηδίας είναι ακόμη καλύτερα: το 96% έχει διαγνωστεί, το 99% βρίσκεται σε θεραπεία και το 98% έχει μη ανιχνεύσιμα επίπεδα ιού.

“Αυτό είναι απόδειξη ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι. Δείχνει ότι η υποδομή της Σουηδίας για την εύρεση και τη θεραπεία ατόμων με HIV είναι πολύ αποτελεσματική”, λέει ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, ο καθηγητής Anders Sönnerborg στο Τμήμα Ιατρικής του Huddinge. , Karolinska Institutet.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την εθνική ομάδα HIV που ιδρύθηκε το 2003. Πάνω από το 99% όλων των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με HIV στη Σουηδία περιλαμβάνονται σε αυτήν την κοόρτη και τα δεδομένα έχουν αναλυθεί χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους βιοπληροφορικής σε συνεργασία με ερευνητές στο Los Alamos National Εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Δείξαμε ότι πράγματι πετύχαμε τον στόχο. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με HIV στη Σουηδία έχουν προσδόκιμο ζωής που προσεγγίζει αυτό των μη μολυσμένων από HIV και ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν διαγνωστεί δεν είναι μολυσματικοί”, λέει ο καθηγητής Sönnerborg. .

Μελλοντικές προκλήσεις και στόχοι

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων του UNAIDS και του ΠΟΥ, γεγονός που μπορεί να εμπνεύσει άλλες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά του HIV. Παρά τις επιτυχίες, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η καθυστερημένη διάγνωση, το στίγμα και, κυρίως, η θεραπεία του HIV. «Η έρευνα για τη θεραπεία του HIV αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα», λέει ο καθηγητής Sönnerborg. Οι ερευνητές στο Karolinska Institutet συνεχίζουν επίσης να εργάζονται για να διασφαλίσουν τη διατήρηση των στόχων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με HIV.

hiv c

 

«Τώρα εργαζόμαστε για έναν τέταρτο στόχο: ότι το 95% των ανθρώπων που ζουν με HIV στη Σουηδία θα πρέπει να έχουν καλή ποιότητα ζωής», προσθέτει ο καθηγητής Sönnerborg. Ο καθηγητής Sönnerborg λέει ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα με δημοσιευμένη μελέτη που μπορεί να δείξει ότι αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. «Αυτή η επιτυχία δείχνει ότι η Σουηδία είναι ηγέτης στον αγώνα κατά του HIV και ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τον τερματισμό της επιδημίας του HIV».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα