16.5 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Ψηφιοποίηση υγείας: Πώς θα επικοινωνούν ψηφιακά τα νοσοκομεία όλης της χώρας

Τα ελληνικά νοσοκομεία εισέρχονται σε φάση ψηφιοποίησης, όπου θα χρησιμοποιούν την ίδια “ψηφιακή γλώσσα”, δηλαδή θα εναρμονιστούν ψηφιακά και θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι, οι γιατροί, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, θα έχουν πρόσβαση στον εθνικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενή, χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να μεταφέρει κάθε φορά έγγραφα και εξετάσεις σε φυσική μορφή. Αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων – Αναβάθμιση Πληροφοριακών Συστημάτων και Υποδομών Νοσοκομείων», το οποίο προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

psifiakos

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, «η ενίσχυση σημαντικών τομέων της καθημερινότητας, όπως η υγεία, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις και σε αυτόν τον τομέα. Με την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών ενισχύουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στόχος μας είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας να “επικοινωνούν” μεταξύ τους, με τον εθνικό ιατρικό φάκελο, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες δομές του υπουργείου Υγείας.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει εκτεταμένες συνέπειες πέρα από τη βελτίωση της οργάνωσης. Σκεφτείτε πόσο θα ωφεληθεί ο πολίτης αν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για την υγεία του μέσω του κινητού του, χωρίς να χρειάζεται να φέρνει φακέλους με εξετάσεις, και ο γιατρός του να έχει τα δεδομένα εύκολα διαθέσιμα. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λειτουργούμε για τη δημόσια διοίκηση και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με επίκεντρο τον πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινής του ζωής».

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των νοσοκομείων, όλα τα δεδομένα του ιατρικού ιστορικού (π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελέσματα εργαστηρίων, ακτινογραφίες) θα είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή myHealth App, με αποτέλεσμα να ενημερώνεται διαρκώς ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, το έργο ψηφιοποίησης των ελληνικών νοσοκομείων στοχεύει να βελτιώσει την ψηφιακή ετοιμότητά τους, ώστε κάθε νοσηλευτική μονάδα να φτάσει στο εθνικό επίπεδο ψηφιακής ετοιμότητας (National Digital Readiness Baseline), το οποίο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση κατάλληλων συστημάτων και υποδομών, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε δομής. Μέχρι το 2025, οι γιατροί θα μπορούν να μεταβούν πλήρως από τους έντυπους φακέλους σε ψηφιακά αρχεία ασθενών.

psifiaki

 

Προβλέπεται, επίσης, μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και τρίτων φορέων που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Σημαντικό είναι ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να συνεργάζονται ψηφιακά με τον εθνικό ιατρικό φάκελο, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες δομές του υπουργείου Υγείας.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, αναμένεται να αναπτυχθούν ψηφιακές υποδομές και εφαρμογές, αλλά και να υιοθετηθούν βιώσιμες λύσεις ψηφιακής υγείας που θα βοηθούν στην πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση επιδημιών και πανδημιών (π.χ. COVID-19). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα