19.2 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Μανία vs Διπολική διαταραχή: Ποιες οι διαφορές:

Η διπολική διαταραχή και η μανία είναι δύο όροι που συχνά συγχέονται, αλλά αναφέρονται σε διαφορετικές καταστάσεις. Ακολουθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ τους.

dipoliki diataraxi 1 e1619608448765

Διπολική Διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρές εναλλαγές στη διάθεση. Αυτές οι εναλλαγές περιλαμβάνουν μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια. Οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν περιόδους ευφορίας ή έντονης ενέργειας (μανία) και περιόδους κατάθλιψης. Αυτές οι εναλλαγές μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Μανία

Η μανία είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο ή κατάσταση που συμβαίνει εντός της διπολικής διαταραχής. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει:

  • Ευφορία: Έντονη αίσθηση ευτυχίας ή ενθουσιασμού.
  • Αυξημένη ενέργεια: Μειωμένη ανάγκη για ύπνο και υπερβολική δραστηριότητα.
  • Αυτοπεποίθηση: Εξαιρετική αυτοπεποίθηση που μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης: Γρήγορη αλλαγή θεμάτων ομιλίας και δυσκολία στην εστίαση.

Διαφορές

  1. Εύρος: Η διπολική διαταραχή είναι μια ευρύτερη διαταραχή που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους επεισοδίων, ενώ η μανία είναι μόνο μία από τις φάσεις της.
  2. Συμπτώματα: Οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της μανίας είναι πιο έντονα και συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την ευρύτερη γκάμα συμπτωμάτων που μπορεί να παρατηρηθούν στη διπολική διαταραχή.
  3. Διάρκεια: Η μανία διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

schizofrenia

Συνοπτικά, ενώ η μανία είναι μια πτυχή της διπολικής διαταραχής, η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις και επεισόδια. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα