16.4 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

ΗΔΙΚΑ: Σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν οι έλεγχοι για τις υπερσυνταγογραφήσεις

Οι έλεγχοι για τις εικονικές συνταγογραφήσεις θα επεκταθούν και θα καλύψουν την τελευταία δεκαετία, ενώ θα περιλαμβάνουν και διαγνωστικές εξετάσεις. Η ΗΔΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία νέα συστήματα ελέγχου, τα οποία καθιστούν πιο εύκολο τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών. Με βάση τα αποτελέσματα των νέων συστημάτων κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης που ζημίωσαν τον ΕΟΠΥΥ.

idika

Καταλογισμός για την ανάκτηση των απολεσθέντων χρημάτων

Μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. «Θα υπάρξουν καταλογισμοί για την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, σε φαρμακοποιούς που συμμετείχαν σε υπερβολική συνταγογράφηση, απαγορεύτηκε η εκτέλεση συνταγών για διάστημα 6-12 μηνών.

Πρόσφατα, η συνταγογράφηση πέντε γιατρών διακόπηκε λόγω παραβιάσεων στους κανόνες συνταγογράφησης, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2.500.000 ευρώ, και νέες υποθέσεις βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας για την διερεύνηση υποθέσεων που υποδηλώνουν απάτη σε βάρος του οργανισμού. «Ο ΕΟΠΥΥ δίνει μάχη κατά της διαφθοράς, με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων του», υπογράμμισε η κ. Καρποδίνη.

Οι έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις αυξάνονται «Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο των ψευδών εκτελέσεων διαγνωστικών εξετάσεων», εξηγεί η κ. Καρποδίνη. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ παίρνει αναδρομικά δεδομένα από τα συστήματα PACS των διαγνωστικών κέντρων, τα οποία καταγράφουν και αρχειοθετούν τις εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτό επιτρέπει τη σύγκριση των παραπεμπτικών που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Επιπλέον, κάθε μήνα αποστέλλονται ενημερωτικά σημειώματα σε περίπου 34.000 γιατρούς σχετικά με τις συνταγογραφήσεις τους.

Σύγχρονα εργαλεία ελέγχου

Η κ. Καρποδίνη τόνισε ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα συνταγογράφησης. «Κάθε μήνα εξετάζουμε τον μέσο όρο συνταγογράφησης ανά ειδικότητα για κάθε γιατρό. Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, οι έλεγχοι γίνονται και σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και πριν την εκτέλεση της συνταγής, τη στιγμή της συνταγογράφησης», ανέφερε. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης & Εκκαθάρισης (ERP) SAP στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές, όπως η μηχανική μάθηση και η επιχειρηματική ευφυΐα, για την επεξεργασία των δεδομένων.

eopyy

«Έχουμε βελτιώσει τους δείκτες παραβατικής συμπεριφοράς και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουμε κανόνες που σταδιακά θα προσαρμόζονται στο σύστημα», πρόσθεσε. Πώς γίνεται η εκκαθάριση του φακέλου του ασθενούς Ο φάκελος κάθε ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ ενημερώνεται τακτικά και τα στοιχεία στέλνονται στην ΗΔΙΚΑ για την αφαίρεση από το μητρώο του. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αποφυγή προβλημάτων με τη συνταγογράφηση στο μέλλον και διασφαλίζει την ακρίβεια των ιατρικών διαγνώσεων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα