27.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Luna 25: Το ρωσικό Luna-25 προσέκρουσε στο φεγγάρι

Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια απέτυχε αφού το διαστημικό σκάφος Luna-25 ξέφυγε από τον έλεγχο και προσέκρουσε στο φεγγάρι. Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος λίγο μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος καθώς το σκάφος μεταφέρθηκε σε τροχιά πριν από την προσγείωση το Σάββατο. “Η συσκευή κινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης”, ανέφερε ο Roskosmos σε δήλωση.

luna 25 proskrousi

Η αποτυχία της αποστολής κύρους υπογραμμίζει την πτώση της διαστημικής ισχύος της Ρωσίας από τις μέρες δόξας του ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη – Sputnik 1, το 1957 – και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδι στο διάστημα το 1961. Η Ρωσία δεν έχει επιχειρήσει αποστολή στο φεγγάρι από το Luna-24 το 1976, όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ κυβέρνησε το Κρεμλίνο. Το Luna-25 υποτίθεται ότι θα εκτελούσε μια ήπια προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους διαστημικούς αξιωματούχους.

proskrousi luna 25

Η Ρωσία αγωνίζεται ενάντια στην Ινδία, της οποίας το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που και οι δύο έχουν προηγμένες σεληνιακές φιλοδοξίες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα