15.6 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Healthacross: Το παράδειγμα της Αυστρίας στην διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη

Παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που απεικονίζονται σε μια νέα δημοσίευση από τις Περιφέρειες του ΠΟΥ για το Δίκτυο Υγείας και την περιοχή της Κάτω Αυστρίας, δείχνουν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν λύσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των ανθρώπων παρέχοντας νέες υπηρεσίες, ειδικά σε αγροτικές ή συνοριακές περιοχές περιοχές.

austria

Περίπου 1 στους 3 Ευρωπαίους πολίτες ζει σε διασυνοριακή περιοχή. Αυτές οι περιοχές μοιράζονται συχνά κοινούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναζητούν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης διασυνοριακά όταν τις χρειάζονται. Η κοινοτική υγεία διαδραματίζει επίσης θεμελιώδη ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Η νέα δημοσίευση ενημερώνει την έκθεση του 2018 «The Healthacross Initiative: πώς η Κάτω Αυστρία ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγείας». Υπογραμμίζει επιτυχημένες στρατηγικές που ανέπτυξε και εφαρμόζει η Κάτω Αυστρία σε συνεργασία με γειτονικές χώρες, εστιάζοντας στη σταδιακή παροχή εξωτερικής φροντίδας και στην ανταλλαγή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης σε 4 παραμεθόριες περιοχές.

Η Πρωτοβουλία Healthacross

Η Πρωτοβουλία Healthacross στην Κάτω Αυστρία έχει προωθήσει συνεργασίες με περιφέρειες στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη πέρα ​​από τα κοινά τους σύνορα. Οι άμεσες συνδέσεις μεταξύ νέων δικτύων εκατέρωθεν των συνόρων καθιστούν δυνατή την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της εξίσωσης της παροχής ιατρικής περίθαλψης και στις δύο πλευρές.

Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν στις περιφέρειες να μάθουν η μία από τις επιτυχίες της άλλης και να αποφύγουν τη διπλή προσπάθεια. Η συνεργασία μεταξύ της Κάτω Αυστρίας και της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει στρατηγικές δυνατότητες για διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με νοσοκομεία. Παρείχε επίσης την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η γήρανση του πληθυσμού, και να εντοπιστούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής.

Η συνεργασία μεταξύ των χωρών ενισχύει την ανθεκτικότητα, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση σε κρίσεις υγείας και προωθεί την κοινή χρήση των πόρων και της ιατρικής γνώσης. Η διασυνοριακή συνεργασία αντιμετωπίζει τα κενά στις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία και διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε επαρκή περίθαλψη.

igeionomika metra

Οι βασικοί παράγοντες που βοηθούν τη διασυνοριακή συνεργασία περιλαμβάνουν τη γνώση για το πλαίσιο και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, τη συμμετοχή των πολιτών και την υλοποίηση συνεργατικών έργων για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μπορεί να βελτιώσει την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη, να μειώσει τις ανισότητες και να ενισχύσει τα συνολικά αποτελέσματα υγείας των πληθυσμών στις παραμεθόριες περιοχές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα