22.7 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι πιο συχνές παρανοήσεις που αφορούν την επιλόχειο κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα θέμα που συχνά συνοδεύεται από παρανοήσεις και μύθους. Αυτές οι παρανοήσεις μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη και την υποστήριξη που λαμβάνουν οι γυναίκες που βιώνουν αυτήν την κατάσταση.

postpartum stress 1325472086 a73efcd7774c469883cc3dbe1035047f e1675773906712

Ένας κοινός μύθος είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι απλώς μια φυσική αντίδραση στη νέα μητρότητα. Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάποιες αλλαγές διάθεσης, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί προσοχή και θεραπεία. Δεν είναι απλώς “άγχος” ή “λύπη”.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη δεν αγαπούν το παιδί τους. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες που βιώνουν αυτήν την κατάσταση αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά οι συναισθηματικές τους δυσκολίες μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητά τους να συνδεθούν μαζί τους.

Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι σπάνια. Στην πραγματικότητα, επηρεάζει πολλές γυναίκες, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 10% έως 20% των νέων μητέρων. Αυτή η κατάσταση είναι πιο κοινή από ό,τι πολλές πιστεύουν.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να “ξεπεράσουν” την επιλόχειο κατάθλιψη μόνες τους. Αν και η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια είναι σημαντική, πολλές φορές χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να μπορέσουν οι γυναίκες να ανακάμψουν πλήρως.

woman with postpartum anxiety 1 e1678795818483

Είναι σημαντικό να διαλύσουμε αυτούς τους μύθους και να προωθήσουμε τη συζήτηση γύρω από την επιλόχειο κατάθλιψη. Η ενημέρωση και η υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να νιώσουν λιγότερο μόνες και να ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα