20.4 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Εορτολόγιο 24/10: Ποιος γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου;

Σήμερα, 24 Οκτωβρίου, η Εκκλησία τιμά την Αγία Σεβαστιανή και τον Άγιο Αρέθα τον Μεγαλομάρτυρα, καθώς και τους συντρόφους του. Χρόνια πολλά στους: Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα και Σεβαστούλα.

eortologio 2

 

Η ιστορία του Αγίου Αρέθα συνδέεται με την πόλη Νεγρά στην Αιθιοπία, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστίνου (518-527 μ.Χ.). Ο Αρέθας υπηρέτησε ως προύχοντας και υπερασπιστής των Χριστιανών, καθοδηγώντας τους στον δρόμο της πίστης ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Όταν ο Εβραίος βασιλιάς Δουναάν αντεπίθεσε και κατέλαβε την Νεγρά, πολλοί Χριστιανοί βρήκαν τον θάνατο, συμπεριλαμβανομένου και του Αρέθα, ο οποίος παρά την προχωρημένη ηλικία του, ενίσχυε τους πιστούς να μην εγκαταλείψουν την πίστη τους.

eortologio 1

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Αρέθα βρίσκονται σε πολλές μονές, όπως η Μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος, η Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα, οι Ταξιάρχες στην Αιγιαλεία και η Φανερωμένη στη Σαλαμίνα, καθώς και στη Σκήτη Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Αυτές οι τοποθεσίες είναι σημαντικοί προσκυνηματικοί προορισμοί για τους πιστούς που επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα