16.5 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Panic button: 3.500 θύματα ενδοοικογενειακής βίας εξοπλίστηκαν το 2024

3.500 θύματα ενδοοικογενειακής βίας εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button το 2024, όπως επεσήμανε από τη Λευκωσία η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Αυτή η δημοσιοποίηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

panic button 1

Η υπουργός τόνισε πως το panic button χρησιμοποιήθηκε 400 φορές: «άρα 400 φορές είχαμε αποτροπή των χειρότερων, με την άμεση ενεργοποίηση της αστυνομίας. Αμέσως μετά το θύμα, εάν το αποφασίσει μπορεί να περάσει στο κομμάτι των μηνύσεων, των αγωγών, αν θέλει να φύγει από το σπίτι μπορεί να μείνει σε ξενώνα, ενώ αρχίζει και λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει εγκατασταθεί και από 195 άνδρες, αφού το panic button μπορεί να αποκτήσει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη από πλευράς της Κύπρου από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Μάριο Χαρτσιώτη, αφορά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

panic button gynaika

Η Σοφία Ζαχαράκη, αφού συνεχάρη τον υπουργό, Μάριο Χαρτσιώτη και τους συνεργάτες των δυο υπουργείων, για την πολύμηνη και αγαστή συνεργασία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το Μνημόνιο δεν θα παραμείνει στα χαρτιά, καθώς εκεί έξω μπορεί να υπάρχει κάποια γυναίκα αυτή τη στιγμή που πρέπει να ακούσει αυτό το μήνυμα και ίσως πάρει την απόφαση, με τη βοήθεια πάντα του κράτους και των υπηρεσιών -και είναι πολλές υπηρεσίες που είναι δίπλα τους- έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας».

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα