22.9 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Αυστραλία: Το άγχος για την κλιματική αλλαγή χτυπά τους νέους

Η άνοδος του άγχους για την αλλαγή του κλίματος μεταξύ των νέων θα είναι στην ημερήσια διάταξη μιας επικείμενης διάσκεψης στο Μπρίσμπεϊν για την αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας των εφήβων στην Αυστραλία. Τα δύο τρίτα των νεαρών Αυστραλών (67%) λένε ότι το άγχος για την αλλαγή του κλίματος – επίσης γνωστό ως οικολογικό άγχος, οικολογική θλίψη ή καταστροφή του κλίματος – επηρεάζει την ψυχική υγεία των νέων.

klimatiki2

Ο καθηγητής Brett McDermott, ερευνητής και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Τασμανίας με ειδίκευση στην ψυχική υγεία των νέων, θα συζητήσει τον αντίκτυπο του άγχους λόγω κλιματικής αλλαγής σε ένα συνέδριο της Αυστραλιανής Ένωσης για την Υγεία των Εφήβων στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Κουίνσλαντ στις 11-13 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο «Σύνδεση με τη μελλοντική μας νεολαία» συγκλήθηκε από ειδικούς στο Mater Young Adult Health Center του South Brisbane για να υποστηρίξει ειδικούς που ασχολούνται με την πρακτική και την έρευνα για την υγεία των νέων. «Οι νέοι ανησυχούν για τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες και έχουν άγχος για το μέλλον», είπε ο καθηγητής McDermott. «Έχουμε δει τον αντίκτυπο της λεύκανσης των υφάλων, των πυρκαγιών και των πλημμυρών σε όλο το Κουίνσλαντ – είναι σημαντικό για τόσους πολλούς νέους ανθρώπους.

«Οι άνθρωποι βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως απειλή για την ευεξία τους, το μέλλον τους ή την οικονομική τους ευημερία. «Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια απειλή, ενεργοποιεί τα γνωστικά σας συστήματα γύρω από τον φόβο, αυξάνοντας τα επίπεδα ορμονών του στρες και τους ψυχολογικούς φόβους». Περίπου το 76% των νέων δηλώνει ότι ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, με το 30% να περιγράφει τον εαυτό του ως «πολύ προβληματισμένο».

Ο καθηγητής ΜακΝτέρμοτ, ο οποίος έχει ηγηθεί οκτώ μεγάλων προγραμμάτων μετά την καταστροφή στη ΝΝΟ, το Κουίνσλαντ και την Τασμανία για την υποστήριξη των νέων μετά το τραύμα από πλημμύρες, κυκλώνες, πυρκαγιές και καταιγίδες, είπε ότι το άγχος για την αλλαγή του κλίματος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και να επηρεάσει τις αποφάσεις ζωής. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πραγματικό πράγμα και εάν είναι προβληματικό και προκαλεί αναπηρία, όπως η εγκατάλειψη στο σχολείο, τότε συνιστάται μια συμβουλευτική προσέγγιση για το άτομο να υιοθετήσει μια πιο θετική προσέγγιση.

«Η θεραπεία δεν είναι να αναπλαισιώνουμε την απειλή, αλλά να έχουμε μια προσέγγιση μέσω αισιοδοξίας και ακτιβισμού, που σημαίνει ότι αν οι άνθρωποι δραστηριοποιηθούν με θετικό τρόπο κάνοντας κάτι προσανατολισμένο στην κοινότητα, όπως η φροντίδα της γης, αυτό μπορεί να βοηθήσει». Ο διευθυντής του Mater Young Adult Health, καθηγητής Simon Denny θα συγκαλέσει το συνέδριο με τον ανώτερο διευθυντή Greg McGahan και είπε ότι υπάρχει μια τεράστια κρίση ψυχικής υγείας σε όλη την Αυστραλία.

«Είναι σημαντικό για τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης να κατανοήσουν ότι περισσότεροι νέοι χρειάζονται φροντίδα ψυχικής υγείας», είπε ο κ. McGahan. «Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη σωματική υγεία». Όλοι οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με νέους, συμπεριλαμβανομένου του συμμαχικού υγειονομικού προσωπικού, των νοσοκόμων και των ειδικών στην εκπαίδευση, καλούνται να παρακολουθήσουν το συνέδριο του Μπρίσμπεϊν για να αποκτήσουν νέες γνώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαροί Αυστραλοί.

Πάνω από το 42% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών αναφέρουν ότι πάσχουν από ψυχολογική δυσφορία, από 18% το 2011. Καλούνται επίσης να παρευρεθούν νέοι που ενδιαφέρονται για θέματα ψυχικής υγείας. Κάθε χρόνο περίπου 200 νέοι ασθενείς λαμβάνουν υποστήριξη από το Mater’s YASU – τη μοναδική υπηρεσία του είδους της στο Κουίνσλαντ. Το Συνέδριο για την Υγεία των Νέων διεξάγεται από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Κρατική Βιβλιοθήκη, Μπρίσμπεϊν, Κουίνσλαντ.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα