Η συνταγή για Νουτέλα χωρίς ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ιδανική για όσους έχουν αλλεργία στα ξηρά καρπούς ή για εκείνους που προτιμούν μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου spread σοκολάτας. Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε την “χωρίς ξηρούς καρπούς” Νουτέλα στο σπίτι.
Υλικά:
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 60% κακάο)
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (ή φυτικό γάλα της επιλογής σας)
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ή ελαιόλαδο για πιο ελαφριά γεύση)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες:
- Λιώσιμο της σοκολάτας: Κόψτε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και λιώστε τη σε ένα μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα.
- Συνδυασμός των υλικών: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο σε σκόνη, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
- Προσθήκη σοκολάτας: Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια πλούσια και κρεμώδης αλοιφή.
- Αποθήκευση: Μεταφέρετε την αλειφή σε ένα αποστειρωμένο βάζο και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε, μπορείτε να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για να σφίξει περισσότερο.
Χρήση:
Η Νουτέλα χωρίς ξηρούς καρπούς είναι έτοιμη για χρήση! Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν αλειφή σε ψωμί, τηγανίτες, κρέπες ή ακόμη και ως γέμιση για γλυκά και μπισκότα. Η γεύση της είναι πλούσια και σοκολατένια, χωρίς την παρουσία ξηρών καρπών, αλλά με την ίδια γλυκιά και κρεμώδη υφή που όλοι αγαπούν.
Αυτή η σπιτική εκδοχή της Νουτέλας είναι πιο υγιεινή από τις εμπορικές εκδοχές και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές σας προτιμήσεις, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης ή χρησιμοποιώντας φυτικό γάλα για μια ακόμη πιο ελαφριά εκδοχή.