Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ γiα ψωμί και λαχανικά, το γουακαμόλε είναι μια υπέροχη και υγιεινή επιλογή. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για γουακαμόλε που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη)
- 1 μικρό φρέσκο τσίλι ή 1/2 κ.γ. καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- Φρέσκος κόλιανδρος (προαιρετικά, ψιλοκομμένος)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των αβοκάντο: Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αδειάστε το μαλακό μέρος του αβοκάντο σε ένα μπολ.
- Λιώσιμο του αβοκάντο: Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή έναν πολτοποιητή για να λιώσετε τα αβοκάντο μέχρι να γίνουν μια ακατέργαστη, αλλά λείες πολτό. Μην το κάνετε πολύ λείο, καθώς η υφή του γουακαμόλε είναι πιο νόστιμη αν παραμείνει ελαφρώς χοντρή.
- Προσθήκη υλικών: Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ντομάτα, το τσίλι (αν χρησιμοποιείτε) και τον χυμό από το λάιμ στο μπολ με το αβοκάντο. Ανακατέψτε καλά.
- Αλατοπίπερο και κόλιανδρο: Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και, αν θέλετε, προσθέστε φρέσκο κόλιανδρο για επιπλέον άρωμα και γεύση. Ανακατέψτε ξανά.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το γουακαμόλε αμέσως με nachos, τορτίγιες, ή ακόμα και σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή ψάρι.
Αυτό το γουακαμόλε είναι γεμάτο γεύση και ιδανικό για κάθε περίσταση. Η φρεσκάδα του αβοκάντο σε συνδυασμό με το ξινό από το λάιμ και την ελαφρώς καυτερή γεύση από το τσίλι, το καθιστούν ένα εξαιρετικό ντιπ για όλες τις γευστικές προτιμήσεις.