30 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Θόρυβος υγεία: Ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία από την υπερβολική έκθεση στο θόρυβο;

Η έκθεση στον υπερβολικό θόρυβο μπορεί να έχει ορισμένες κακοήθεις επιπτώσεις στην υγεία. Όμως, όπως κάθε άλλο είδος ρύπανσης, δεν του δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για την κοινότητα. Οι κύριες πηγές υπερβολικού θορύβου περιλαμβάνουν την κυκλοφορία οχημάτων, τα αεροσκάφη, τη βιομηχανία και άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και άλλων. Δεν υπάρχουν μόνο φυσιολογικές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική έκθεση στο θόρυβο, αλλά αντίθετα υπάρχουν και χρόνιες επιπτώσεις. Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση στο θόρυβο εξαρτώνται από τη διάρκεια της έκθεσης, την ένταση και τη συχνότητα του ήχου. Παραδόξως, δεν γίνονται πολλά για τον μετριασμό των επιπέδων ηχορύπανσης. Αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μπορεί να είναι ανησυχητικές.

thorivos 1

Απώλεια ακοής και βλάβη

Τα ανθρώπινα αυτιά είναι πολύ ευαίσθητα σε ορισμένα είδη θορύβων και η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή απώλεια της ακοής. Αυτό ονομάζεται επίσης απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο (NIHL). Οι ήχοι υψηλής έντασης μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί, οδηγώντας σε δυσκολίες στην ακοή και την κατανόηση της ομιλίας. Η απώλεια ακοής και η βλάβη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μπορεί να κάνει το άτομο ακόμη και κωφό.

Εμβοές

Οι εμβοές ορίζονται ως η αντίληψη του ήχου που δεν έχει εξωτερική πηγή και οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να τον ακούσουν. Κυρίως, οι ήχοι κουδουνίσματος υποδηλώνουν εμβοές, αλλά και οι άνθρωποι εδώ ακούγονται σαν βουητό ή βρυχηθμό. Αν και η πραγματική αιτία των εμβοών παραμένει ασαφής, αλλά η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, ειδικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει η κύρια αιτία. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τις εμβοές προς το παρόν, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας συσκευές ηχοθεραπείας ή συμπεριφορικές θεραπείες και φάρμακα.

Διαταραχές ύπνου

Στην ιδανική περίπτωση, κάθε είδους θόρυβος θα πρέπει να μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή η ηχορύπανση, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου και να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου. Μπορεί ακόμη και να γίνει ενοχλητικό για το άτομο που κοιμάται, καθώς οι συνεχείς διαταραχές μπορεί να έχουν κάποιες επιβλαβείς συνέπειες.

Στρες και Ψυχική Υγεία

Η μοναξιά φέρνει ειρήνη και το χάος φέρνει άγχος. Ως εκ τούτου, η υπερβολική έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο στρες στο σώμα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Και η χρόνια έκθεση στην ηχορύπανση έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα άγχους, ευερεθιστότητας, ακόμη και με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη. Λόγω της συνεχούς έκθεσης στο θόρυβο, το μυαλό δεν έχει χρόνο να χαλαρώσει και γι’ αυτό γίνεται πιο ευαίσθητο.

Καρδιαγγειακές Επιδράσεις

Υπάρχει κάποια μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου, ιδιαίτερα ο θόρυβος από την κυκλοφορία, έχει συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Οι αντιδράσεις στρες που προκαλούνται από τον θόρυβο μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα ζητήματα υγείας.

Γνωστική δυσλειτουργία

Η ηχορύπανση έχει την ικανότητα να βλάπτει τη γνωστική λειτουργία και τη συγκέντρωση, ιδιαίτερα σε εργασίες που απαιτούν πολύπλοκη σκέψη ή επίλυση προβλημάτων. Κυρίως οι άνθρωποι που ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον επηρεάζονται από τους θορύβους του περιβάλλοντος που είναι πάντα διαδεδομένοι στο περιβάλλον.

Αναπτυξιακές Επιδράσεις στα Παιδιά

Τα αυτιά των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στην υπερβολική έκθεση στον ήχο και ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου, ειδικά κατά τις κρίσιμες αναπτυξιακές περιόδους, μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

thorivow

Επιπτώσεις στην Ποιότητα Ζωής

Η συνολική ποιότητα ζωής επηρεάζεται λόγω της αδιάκοπης έκθεσης στον θόρυβο. Μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία του ατόμου.

Φυσιολογικές Αποκρίσεις

Η έκθεση στο θόρυβο πυροδοτεί φυσιολογικές αποκρίσεις όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα