24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Παχυσαρκία: Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ύπαρξη τροποποιημένης μεσοφλοιώδους συνδεσιμότητας

Παχυσαρκία: Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κοιλιακή τμηματική περιοχή (VTA) του εγκεφάλου -μια βασική δομή που εμπλέκεται στα κίνητρα και στην εκτίμηση της ανταμοιβής- έχει μεταβαλλόμενα μοτίβα συνδεσιμότητας με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε ασθενείς με παχυσαρκία. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υπερ-συνδεσιμότητα της εν λόγω κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA με μέρος του κοιλιακού ινιακού-κροταφικού φλοιού (οπτική επεξεργασία για εικόνες τροφίμων) και υπο-συνδεσιμότητα με την αριστερή κατώτερη μετωπιαία έλικα (που σχετίζεται με τον γνωστικό έλεγχο), σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Obesity.

obesity 1

Οι ερευνητές διευκρίνισαν επίσης ότι αυτές οι λειτουργικές ανατομικές οδοί εμπλέκονται ειδικά στην επιθυμία για φαγητό και στη γνώση. Ωστόσο, τα μονοπάτια αυτά δεν σχετίζονται με την παρορμητικότητα ή την πείνα. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα οπτικά ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό μπορεί να γίνουν λαχταριστά μέσω μιας ανισόρροπης συνδεσιμότητας του συστήματος ανταμοιβής με τις ειδικές για τις αισθήσεις οπτικές περιοχές και τον προμετωπιαίο φλοιό που εμπλέκεται στον γνωστικό έλεγχο. “Η μελέτη μας είναι σημαντική για τους βασικούς επιστήμονες, τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς, εξίσου”, δήλωσε ο Francantonio Devoto, Ph.D., Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Milano-Bicocca, Μιλάνο, Ιταλία. Ο Devoto είναι ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. “Παρέχουμε νέες γνώσεις σχετικά με τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που διέπουν τα υπερβολικά κίνητρα προς το φαγητό στην παχυσαρκία, ένα συναίσθημα που κάθε άτομο το οποίο είναι υπέρβαρο ή ζει με παχυσαρκία έχει νιώσει όταν μπαίνει στον πειρασμό από εικόνες φαγητού. Με βάση αυτά τα ευρήματα και μόλις επικυρωθούν από κλινικές δοκιμές, οι ασθενείς μπορούν να εκτιμήσουν ότι σύντομα μπορεί να γίνουν διαθέσιμες περισσότερες στρατηγικές για τη θεραπεία τους”. Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένη συνδεσιμότητα του μεσοκορτικο-ολυμπικού και του προμετωπιαίου δικτύου γνωστικού ελέγχου. Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στις κύριες εκροές και προσαγωγές των προβολών του αγγειακού δικτύου κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάμου, της αμυγδαλής και του κοιλιακού ραβδωτού σώματος, και όχι στο ίδιο το αγγειακό δίκτυο κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι παρατηρούμενες διαφορές να μην αφορούν αυστηρά τις νευροπροσαρμογές που συμβαίνουν στις ρίζες του μεσοκορτικο-ολιμβικού κυκλώματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην παρούσα έρευνα, οι συγγραφείς της μελέτης χαρακτήρισαν τη λειτουργική συνδεσιμότητα του κοιλιακού δικτύου της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA σε κατάσταση ηρεμίας σε 23 υγιείς ενήλικες σε σύγκριση με τον ίδιο αριθμό ενηλίκων με παχυσαρκία, προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσον η παχυσαρκία σχετίζεται με μεταβαλλόμενη μεσοκορτικο-ολιμβική δραστηριότητα. Οι δύο ομάδες αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση.

Και οι δύο ομάδες ατόμων υποβλήθηκαν σε σάρωση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας ηρεμίας και σε αξιολόγηση της παρορμητικότητας, της επιθυμίας για φαγητό, της όρεξης και της σιωπηρής προκατάληψης για ερεθίσματα που αφορούν τρόφιμα και μη τρόφιμα. Το σύστημα της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA χρησιμοποιήθηκε ως σπόρος για να χαρτογραφηθεί για κάθε συμμετέχοντα η ισχύς των λειτουργικών συνδέσεών του με τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Στη συνέχεια υπολογίστηκε η διαφορά μεταξύ των ομάδων στη λειτουργική συνδεσιμότητα και πραγματοποιήθηκαν συσχετίσεις εγκεφάλου-συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η συνδεσιμότητα της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA-κοιλιακού ινιακού-κροταφικού φλοιού σχετιζόταν θετικά με την επιθυμία για φαγητό και την προκατάληψη που σχετίζεται με το φαγητό προς τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και δεν σχετιζόταν με την προκατάληψη προς ερεθίσματα που δεν σχετίζονται με το φαγητό. Η αντίστροφη συσχέτιση παρατηρήθηκε για τη συνδεσιμότητα της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA-κάτω μετωπιαίας έλικα και τη λαχτάρα για φαγητό. Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι τα ευρήματα παρέχουν δύο ιδέες: η στενότερη συνδεσιμότητα της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA-κοιλιακού ινιακού-κροταφικού φλοιού μπορεί να αντικατοπτρίζει ισχυρότερες συσχετίσεις σήματος-ανταμοιβής στην παχυσαρκία, η οποία ευνοεί την επιθυμία για φαγητό μέσω της αυτόματης ενεργοποίησης των ιδιοτήτων ανταμοιβής των τροφίμων- και η ασθενέστερη σύζευξη της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA με τον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να συμβάλει σε εσφαλμένο γνωστικό έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό και της συμπεριφοράς λόγω της αναποτελεσματικής μείωσης της ρύθμισης του μέσου εγκεφάλου μέσω του προμετωπιαίου φλοιού. “Τα αποτελέσματά μας ανοίγουν τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, παρέχοντας μια απόδειξη της έννοιας ότι μη επεμβατικές τεχνικές νευροδιέγερσης του εγκεφάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση της δραστηριότητας και της συνδεσιμότητας του μέσου εγκεφάλου μέσω του πλευρικού προμετωπιαίου φλοιού”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεση.

obesity a

“Κατά την τελευταία δεκαετία, διάφορες απεικονιστικές μελέτες σε παιδιά και ενήλικες έδειξαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε περιοχές που εμπλέκονται στην ανταμοιβή/προσανατολισμό των κινήτρων. Από την άλλη πλευρά, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση (Morys et al.) δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για μια τέτοια επίδραση. Η παρούσα μελέτη των Devoto κ.ά. είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι τα οπτικά ερεθίσματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα σε άτομα με παχυσαρκία ήταν “λαχταριστά” λόγω της υπερσυνδεσιμότητας του συστήματος της κοιλιακής τμηματικής περιοχής VTA με περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε οπτικά ερεθίσματα. Διαπίστωσαν μειωμένη συνδεσιμότητα με περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον γνωστικό έλεγχο. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της παχυσαρκίας μέσω μη επεμβατικής εγκεφαλικής διέγερσης. Θα είχε ενδιαφέρον να αξιολογηθεί κατά πόσον τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα της ομάδας GLP-1 έχουν εγκεφαλική δραστηριότητα παρόμοια με εκείνη των ασθενών χωρίς παχυσαρκία”, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Allen S. Levine, Ph.D., του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ο Levine δεν συμμετείχε στην έρευνα. Άλλοι συγγραφείς της μελέτης είναι οι Eraldo Paulesu, Laura Zapparoli και Giuseppe Banfi, IRCCS Orthopedic Institute Galeazzi, Μιλάνο, Ιταλία- Anna Ferrulli και Livio Luzi, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διατροφής και Μεταβολικών Νοσημάτων, IRCCS MultiMedica, Μιλάνο, Ιταλία και Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών για την Υγεία, Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Μιλάνο, Ιταλία. Οι Zapparoli και Paulesu ανήκουν επίσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Milano-Bicocca, Μιλάνο, Ιταλία. Ο Banfi συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο Vita e Salute San Raffaele, Μιλάνο, Ιταλία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα