19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Στομαχόπονος: Ποια φαγητά καταπραΰνουν το στομάχι μας;

Η αντιμετώπιση του πόνου στο στομάχι μπορεί να είναι δυσάρεστη και η επιλογή των σωστών τροφών για να φάτε μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη διαχείριση της δυσφορίας σας. Όταν αντιμετωπίζετε πόνο στο στομάχι, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμού. Ακολουθούν ορισμένες επιλογές τροφίμων που πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν έχετε ένα επώδυνο στομάχι.

mpananes e1692703831501

Φαγητά για τον στομαχόπονο

1. Απλό ρύζι ή χυλός ρυζιού:
Το λευκό ρύζι ή ο χυλός ρυζιού (congee) είναι εύπεπτο και μπορεί να αποτελέσει μια άνοστη βάση για τα γεύματά σας. Βοηθά στην επικάλυψη του στομάχου και παρέχει μια πηγή εύκολα απορροφήσιμων υδατανθράκων.

2. Μπανάνες:
Οι μπανάνες έχουν χαμηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και να παρέχει μια ήπια πηγή ενέργειας. Είναι επίσης εύκολες για το στομάχι και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας.

3. Σάλτσα μήλου:
Η σάλτσα μήλου είναι μια άλλη επιλογή χαμηλής οξύτητας που μπορεί να είναι εύπεπτη. Επιλέξτε μη ζαχαρούχα σάλτσα μήλου για να αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη.

4. Βραστές πατάτες:
Οι βραστές ή αχνιστές πατάτες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του στομάχου. Αποφύγετε την προσθήκη πλούσιων ή πικάντικων γαρνιτούρων.

5. Απλό τοστ ή κράκερς:
Οι απλές λευκές φρυγανιές ή τα κράκερ μπορούν να παρέχουν μια ήπια πηγή υδατανθράκων που είναι ήπια για το στομάχι. Αποφύγετε την προσθήκη βουτύρου ή επάλειψης με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

6. Βρώμη:
Το απλό, μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης είναι μια καταπραϋντική επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης. Αποφύγετε την προσθήκη ισχυρών αρωμάτων ή προσθηκών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

7. Λαχανικά στον ατμό:
Τα λαχανικά που δεν είναι γαστρονομικά, όπως τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το σπανάκι, μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό και να καταναλωθούν σε μικρές μερίδες για να παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα χωρίς να προκαλούν δυσφορία.

8. Βραστό κοτόπουλο ή άπαχη πρωτεΐνη:
Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως το βραστό κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, μπορούν να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι.

9. Τσάι τζίντζερ:
Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ ή η προσθήκη φρέσκου τζίντζερ σε ζεστό νερό μπορεί να είναι καταπραϋντική.

10. Απλό γιαούρτι:
Το απλό, πλούσιο σε προβιοτικά γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας του εντέρου και να καταπραΰνει την πέψη. Αποφύγετε τα αρωματισμένα γιαούρτια, καθώς μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

11. Τσάι από βότανα:
Τα αφεψήματα βοτάνων μέντας ή χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών του στομάχου και να προσφέρουν ανακούφιση από τη δυσφορία.

12. Σούπες με καθαρό ζωμό:
Οι διαυγείς, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σούπες με βάση ζωμούς μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά χωρίς να είναι πολύ βαριές για το στομάχι.

soupa e1692703865998

13. Ενυδάτωση:
Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας διαυγή υγρά, όπως νερό, αραιωμένους χυμούς φρούτων ή διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τις στομαχικές ενοχλήσεις.

14. Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν το αίσθημα:
Αποφύγετε τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπαχαρικά, οξύτητα και καφεΐνη, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο και τη δυσφορία στο στομάχι.

Να θυμάστε ότι οι ατομικές ανοχές ποικίλλουν, οπότε είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να επιλέγετε τροφές που προσφέρουν ανακούφιση. Εάν ο πόνος στο στομάχι σας επιμένει ή επιδεινώνεται, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ιατρό για σωστή διάγνωση και καθοδήγηση.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα