21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Chandrayaan-3: Η Ινδία πραγματοποιεί ιστορική προσγείωση στη Σελήνη

Η Ινδία έγραψε ιστορία καθώς η αποστολή της στη Σελήνη έγινε η πρώτη που προσγειώθηκε στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης. Με αυτό, η Ινδία εντάσσεται σε μια ελίτ λέσχη χωρών που έχουν επιτύχει μια ήπια προσγείωση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ινδία μετά την επιτυχή προσγείωση από το ρομποτικό προσεδάφιο που κουβαλά ένα rover στην κοιλιά του.

selini diastima india

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε την επιτυχή προσγείωση «μια χαρούμενη περίσταση». «Φτάσαμε εκεί που καμία άλλη χώρα δεν μπορούσε», είπε. Ο κ. Μόντι παρακολουθούσε ζωντανά την εκδήλωση από τη Νότια Αφρική όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των Brics.

Σύντομα, ένα ρόβερ με ηλιακή ενέργεια που ονομάζεται Pragyan (στα σανσκριτικά σημαίνει «σοφία») αναμένεται να εκτοξευτεί από το προσεδάφιο Vikram («ανδρεία») του Chandrayaan-3. Το ρομποτικό δίδυμο θα περάσει μια σεληνιακή ημέρα (περίπου 14 γήινες ημέρες) εξερευνώντας το νέο του σπίτι, με στόχο τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη σύνθεση του φεγγαριού πριν αδειάσουν οι μπαταρίες του μετά τη δύση του ηλίου.

chandrayaan india selini

«Ολόκληρη η χώρα είναι ενθουσιασμένη με αυτή την αποστολή», δήλωσε στο Space.com πριν από την προσγείωση ο Anil Bhardwaj, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Έρευνας (PRL) στην Ινδία, το οποίο κατασκεύασε μερικά από τα όργανα στο Chandrayaan-3. «Όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε επιτυχία στο να… αναδείξουμε νέα επιστήμη από αυτή την αποστολή».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα