21.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Άσκηση: Πώς η άσκηση βοηθάει στην αποφυγή της κολπικής μαρμαρυγής και του εγκεφαλικού;

Η διατήρηση της φόρμας θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (a-fib) ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2023 στο Άμστερνταμ, προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των καρδιαγγειακών παθήσεων.

askisi 4 scaled e1692782259555

Άσκηση και κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ή εγκεφαλικού

Με επικεφαλής τον Δρ Shih-Hsien Sung από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang Ming Chiao Tung στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, η μελέτη τονίζει τη σημαντική επίδραση της φυσικής κατάστασης στην υγεία της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν a-fib στην αρχή και υποβλήθηκαν σε τεστ σε διάδρομο μεταξύ 2003 και 2012 για να αξιολογήσουν τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης. Η μέτρηση της φυσικής κατάστασης καθορίστηκε μέσω του πρωτοκόλλου Bruce, όπου οι συμμετέχοντες αύξησαν την ταχύτητα και τον βαθμό βαδίσματος σε διαδοχικά στάδια των τριών λεπτών το καθένα, επιτρέποντας στους ερευνητές να υπολογίσουν την ενεργειακή δαπάνη εκφρασμένη σε μεταβολικά ισοδύναμα (METs).

Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης περιόδου παρακολούθησης περίπου 11,4 ετών, η μελέτη ανακάλυψε ότι το 3,3% των συμμετεχόντων ανέπτυξε a-fib. Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε αύξηση του ενός MET που επιτυγχανόταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε διάδρομο συνδέθηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο α-fib, 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 14% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (MACE) όπως η καρδιά επιθέσεις και εγκεφαλικά.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρία επίπεδα φυσικής κατάστασης με βάση τα ΜΕΤ που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής του διαδρόμου: χαμηλό, μεσαίο και υψηλό. Όσοι στην ομάδα υψηλής φυσικής κατάστασης εμφάνισαν πιθανότητα 98,4% να παραμείνουν απαλλαγμένοι από a-fib για μια περίοδο πέντε ετών, σε σύγκριση με 97,1% και 98,4% στις ομάδες χαμηλής και μέσης φυσικής κατάστασης, αντίστοιχα.

Η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, επηρεάζει περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, καθιστώντας την την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Σημειωτέον, οι ασθενείς με a-fib αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προληπτικών μέτρων.

egkefaliko e1692782373999

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να υποβληθούν σε αξιολόγηση από ομοτίμους και να δημοσιευθούν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Παρόλα αυτά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημαντική δυνατότητα μείωσης του κινδύνου a-fib και σχετικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων μέσω της απλής αλλά αποτελεσματικής πράξης διατήρησης της φυσικής κατάστασης.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα