25.4 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεταμόσχευση: 10 διαδεδομένοι μύθοι για τη δωρεά οργάνων

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνου. Δυστυχώς, πολλοί μπορεί να μην λάβουν ποτέ την κλήση λέγοντας ότι βρέθηκε όργανο δωρητή. Πολλοί μπορεί να μην έχουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Κάθε μέρα στις ΗΠΑ, περίπου 17 άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετά όργανα δωρητών για όλους όσοι περιμένουν για μεταμόσχευση. Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς τον θάνατο. Μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να σκεφτείς τη δωρεά οργάνων και ιστών. Όμως οι δωρητές οργάνων σώζουν ζωές. Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικούς συνήθεις μύθους και ανησυχίες για τη δωρεά οργάνων.

dorea organon

Μύθος 1: Εάν συμφωνήσω να δωρίσω τα όργανά μου, το προσωπικό του νοσοκομείου δεν θα εργαστεί τόσο σκληρά για να σώσει τη ζωή μου.

Γεγονός:

Όταν πηγαίνετε στο νοσοκομείο για θεραπεία, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης προσπαθεί να σώσει τη ζωή σας, όχι κάποιου άλλου. Λαμβάνετε την καλύτερη φροντίδα που μπορείτε να πάρετε.

Μύθος 2: Ίσως δεν θα είμαι πραγματικά νεκρός όταν υπογράψουν το πιστοποιητικό θανάτου μου.

Γεγονός:

Αυτό είναι ένα δημοφιλές θέμα στα ταμπλόιντ. Αλλά στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν αρχίζουν να κουνούν τα δάχτυλα των ποδιών τους όταν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης λέει ότι είναι νεκροί. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν συμφωνήσει στη δωρεά οργάνων υποβάλλονται σε περισσότερες εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι είναι νεκροί από εκείνους που δεν δωρίζουν όργανα. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται χωρίς χρέωση για τις οικογένειές τους.

Μύθος 3: Η δωρεά οργάνων είναι ενάντια στην πίστη μου.

Γεγονός:

Οι περισσότερες μεγάλες θρησκείες δέχονται δωρεά οργάνων. Αυτά περιλαμβάνουν τον Καθολικισμό, το Ισλάμ, τον Βουδισμό, τους περισσότερους κλάδους του Ιουδαϊσμού και τις περισσότερες προτεσταντικές θρησκείες. Ορισμένες θρησκείες πιστεύουν ότι η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη φιλανθρωπίας. Εάν δεν ξέρετε πού βρίσκεται η πίστη σας στη δωρεά οργάνων, ρωτήστε ένα μέλος του κλήρου σας.

Μύθος 4: Είμαι μικρότερος από 18. Είμαι πολύ μικρός για να πάρω αυτή την απόφαση.

Γεγονός:

Πολλές πολιτείες επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να εγγραφούν ως δότες οργάνων. Αλλά αν πεθάνετε πριν από τα 18α γενέθλιά σας, οι γονείς ή ο νόμιμος κηδεμόνας σας θα πάρουν την απόφαση. Εάν θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων, βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας είναι εντάξει με τις επιθυμίες σας. Θυμηθείτε ότι και τα παιδιά χρειάζονται μεταμοσχεύσεις οργάνων. Συχνά χρειάζονται όργανα μικρότερα από το μέγεθος του ενήλικα.

Μύθος 5: Οι άνθρωποι που δωρίζουν όργανα ή ιστούς δεν μπορούν να έχουν μια κηδεία ανοιχτής θήκης.

Γεγονός:

Τα σώματα των δωρητών αντιμετωπίζονται με προσοχή και σεβασμό. Και είναι ντυμένοι για ταφή. Κανείς δεν μπορεί να δει ότι δώρησαν όργανα ή ιστούς.

Μύθος 6: Είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω δωρεά. Κανείς δεν θέλει τα όργανά μου.

Γεγονός:

Δεν υπάρχει τυπική ηλικία αποκοπής για τη δωρεά οργάνων. Η απόφαση να χρησιμοποιήσετε τα όργανά σας βασίζεται στην υγεία των οργάνων σας και όχι στην ηλικία. Αφήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης να αποφασίσει τη στιγμή του θανάτου σας εάν τα όργανα και οι ιστοί σας μπορούν να μεταμοσχευθούν.

Μύθος 7: Δεν έχω την καλύτερη υγεία. Κανείς δεν θέλει τα όργανα ή τους ιστούς μου.

Γεγονός:

Πολύ λίγες ιατρικές παθήσεις σας εμποδίζουν να δωρίσετε όργανα. Ίσως δεν μπορείτε να δωρίσετε κάποια όργανα, αλλά άλλα όργανα και ιστοί είναι καλά. Και πάλι, αφήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης να αποφασίσει τη στιγμή του θανάτου σας εάν τα όργανα και οι ιστοί σας μπορούν να μεταμοσχευθούν.

1 dorea organon

Μύθος 8: Θα ήθελα να δωρίσω έναν από τους νεφρούς μου τώρα. Μπορώ να το κάνω αν δεν πρόκειται για μέλος της οικογένειας;

Γεγονός:

Ναι. Οι περισσότερες ζωντανές δωρεές γίνονται μεταξύ μελών της οικογένειας και φίλων. Αλλά μπορείτε να επιλέξετε να δωρίσετε ένα νεφρό σε έναν ξένο, αρκεί να είστε ταίρι. Μπορείτε επίσης να δωρίσετε άλλα όργανα και ιστούς, όπως έναν πνεύμονα ή μέρος ενός πνεύμονα ή ήπατος. Εάν αποφασίσετε να γίνετε ζωντανός δότης, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης στο κέντρο μεταμοσχεύσεων κάνει πολλές ερωτήσεις. Θέλουν να σιγουρευτούν ότι γνωρίζετε τους κινδύνους.

Θα κάνετε εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε υγιείς και ότι το όργανο που θέλετε να δωρίσετε είναι σε καλή κατάσταση. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα θέλει επίσης να είναι όσο το δυνατόν σίγουρη ότι η δωρεά δεν θα βλάψει την υγεία σας.

Μύθος 9: Πλούσιοι και διάσημοι άνθρωποι πηγαίνουν στην κορυφή της λίστας όταν χρειάζονται όργανο δωρητή.

Γεγονός:

Οι πλούσιοι και οι διάσημοι αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι όταν πρόκειται για δωρεά οργάνων. Είναι αλήθεια ότι διάσημοι άνθρωποι μπορεί να πιέσουν πολύ μετά από μια μεταμόσχευση. Αλλά ποιοι είναι και πόσα χρήματα έχουν δεν τους βοηθά να αποκτήσουν όργανο. Ένα σύστημα υπολογιστή και αυστηρά πρότυπα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη.

Μύθος 10: Η οικογένειά μου θα χρεωθεί εάν δωρίσω τα όργανά μου.

Γεγονός:

Η οικογένεια του δωρητή οργάνων δεν πληρώνει ποτέ για δωρεά. Η οικογένεια των δωρητών πληρώνει για όλη την ιατρική περίθαλψη που παρέχεται για να σώσει τη ζωή σας πριν δοθούν τα όργανά σας. Μερικές φορές οι οικογένειες πιστεύουν ότι αυτά τα έξοδα είναι για τη δωρεά οργάνων. Αλλά το άτομο που παίρνει τα όργανα για μεταμόσχευση πληρώνει το κόστος για την αφαίρεση των οργάνων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα