
Υλικά:
- 200γρ αλεύρι αμυγδάλου (ή αλεσμένα αμύγδαλα)
- 150γρ ζάχαρη (ή 100γρ μέλι για πιο φυσική γλυκύτητα)
- 4 μεγάλα αυγά
- 100γρ Ιντέο (γλυκό λικέρ πορτοκαλιού για μια γεύση εσπεριδοειδών)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100γρ λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθέρμανση Φούρνου: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C (350°F). Λιπάνετε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ 23 εκ.
- Ανακάτεμα Ξηρών Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε.
- Ανακάτεμα Υγρών Υλικών: Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη (ή το μέλι) μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο), το Ιντέο και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατέψτε καλά.
- Συνδυασμός Υλικών: Προσθέστε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα ξηρά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και ελαφριά.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
- Αφήστε το να Κρυώσει: Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Πασπάλισμα και Σερβίρισμα: Αν θέλετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι!
Αυτό το κέικ αμυγδάλου με Ιντέο συνδυάζει την ελαφρότητα των αμυγδάλων με την ελαφριά γεύση πορτοκαλιού από το Ιντέο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο και αρωματικό γλυκό.