7.6 C
Athens
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Κάτι να μας ζεστάνει: Γαλλική κρεμμυδόσουπα 

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του καραμελωμένου κρεμμυδιού με τη ζεστασιά ενός αρωματικού ζωμού. Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή της και γεμάτη γεύση.

diatrofi69 1

Υλικά:

  • 4 μεγάλα κρεμμύδια (κατά προτίμηση κίτρινα ή λευκά)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 200 ml ξηρού λευκού κρασιού
  • 1 κουταλάκι θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φέτες ψωμιού (κατά προτίμηση μπαγκέτας)
  • Τυρί Gruyère ή Emmental (τριμμένο)

Εκτέλεση:

  1. Καθαρισμός και κοπή κρεμμυδιών: Ξεκινήστε καθαρ
  2. ίζοντας τα κρεμμύδια και κόβοντάς τα σε λεπτές φέτες. Είναι σημαντικό να είναι ομοιόμορφα κομμένα για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
  3. Καραμέλωμα κρεμμυδιών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κομμένα κρεμμύδια και ανακατέψτε. Αφήστε τα να σοταριστούν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη, η οποία θα βοηθήσει στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν χρυσά και καραμελωμένα.
  4. Προσθήκη κρασιού και ζωμού: Μόλις τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέστε το κρασί και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, προσθέστε τον ζωμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Αφήστε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  5. Ψήσιμο ψωμιού: Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε τις φέτες ψωμιού σε ένα ταψί και ψήστε τις μέχρι να γίνουν τραγανές.
  6. Σερβίρισμα: Μοιράστε τη σούπα σε μπολ, τοποθετήστε από πάνω μια φέτα ψημένου ψωμιού και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Ψήστε τα μπολ σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.

daitrofi69 1

Απολαύστε την κρεμμυδόσουπα σας ζεστή, συνοδευόμενη από ένα ποτήρι κρασί και καλή παρέα!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα