25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

AI καρκίνος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο;

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην παρέχει πάντα ακριβείς πληροφορίες για την υγεία, ιδίως στο πλαίσιο της φροντίδας για τον καρκίνο. Δύο πρόσφατες μελέτες αξιολόγησαν την ποιότητα των απαντήσεων που έδωσαν τα AI chatbots σε ερωτήσεις σχετικές με τη φροντίδα του καρκίνου και τα αποτελέσματα ανέδειξαν τόσο τις δυνατότητες όσο και τους περιορισμούς της ΤΝ στον τομέα αυτό.

karkinos e1692949608911

Τι λέει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον καρκίνο;

Η μία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology στις 24 Αυγούστου, επικεντρώθηκε στο ChatGPT, μια υπηρεσία συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ περίπου τα δύο τρίτα των πληροφοριών για τον καρκίνο που παρείχε το ChatGPT ευθυγραμμίζονταν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ολοκληρωμένου Δικτύου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι υπόλοιπες πληροφορίες ήταν ανακριβείς. Ορισμένες συστάσεις ήταν σαφώς εσφαλμένες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων όπου προτάθηκε θεραπευτική αγωγή για ανίατες διαγνώσεις. Η μελέτη ανέδειξε επίσης λεπτότερες ανακρίβειες, όπως ελλιπή θεραπευτικά σχήματα που συνιστούσε η ΤΝ.

Μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο τεύχος του περιοδικού εξέτασε απαντήσεις από τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες chatbot που συζητούσαν διάφορους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων ως γενικά “καλή”. Ωστόσο, σημείωσαν ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες ήταν συχνά πολύ περίπλοκες για να τις κατανοήσουν άτομα χωρίς ιατρικό υπόβαθρο. Επιπλέον, όλες οι απαντήσεις συνοδεύονταν από μια προειδοποίηση ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση υγειονομικής περίθαλψης με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Ενώ οι μελέτες αποκάλυψαν ελπιδοφόρες πτυχές της ακρίβειας της τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την κατανοητότητα και την πρακτικότητα των ιατρικών πληροφοριών που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι παρεχόμενες πληροφορίες ήταν συχνά πολύ περίπλοκες για να τις κατανοήσει ο μέσος καταναλωτής, καθώς παρουσιάζονταν σε υψηλότερο επίπεδο ανάγνωσης από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα. Επιπλέον, τα AI chatbots δεν είχαν την ικανότητα να παρέχουν πρακτικές συμβουλές, κατευθύνοντας τους χρήστες να συμβουλευτούν έναν γιατρό.

chatgpt scaled e1692949642588

Ο Dr. Atul Butte, επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, παρείχε συνοδευτικό κύριο άρθρο. Αναγνώρισε τις ανησυχίες που εγείρονται από τις μελέτες, αλλά τόνισε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα. Ο Dr. Butte πιστεύει ότι τα chatbots AI θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στην παροχή ιατρικών πληροφοριών και φροντίδας, ιδίως για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κορυφαία ιατρικά κέντρα. Οραματίζεται την ΤΝ ως έναν τρόπο “προνομιακής κλίμακας” με τη διάδοση της γνώσης από ιατρικά ιδρύματα υψηλού κύρους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Συμπερασματικά, οι ChatΕνώ η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται ακρίβεια και προσβασιμότητα, οι πληροφορίες της μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν από πολλούς και δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τη σημασία των εξατομικευμένων ιατρικών συμβουλών από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα