22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Νόσος Πάρκινσον: Πώς τα γαστρεντερικά συμπτώματα γίνονται αιτία εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσκολία στην κατάποση, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρώιμοι δείκτες νευρολογικών διαταραχών, ιδίως της νόσου του Πάρκινσον. Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προηγούμενες αντιλήψεις ότι οι εντερικές παθήσεις μπορεί να εμφανίζονται πριν από την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον και άλλων εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων.

enterikes pathiseis e1692964049608

Νόσος Πάρκινσον και δυσκολίες στο έντερο

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Pankaj Pasricha από την Mayo Clinic Arizona, χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα πανεθνικό δίκτυο ιατρικών αρχείων των ΗΠΑ (TriNetX). Συνέκριναν πάνω από 24.000 άτομα που διαγνώστηκαν με ανεξήγητη νόσο του Πάρκινσον με εκείνα που διαγνώστηκαν με άλλες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και των εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων. Οι ομάδες αντιστοιχίστηκαν με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα και η διάρκεια της διάγνωσης.

Αναλύοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας κατά μέσο όρο έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διάφορες εντερικές παθήσεις σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον. Η γαστροπάρεση (καθυστερημένη κένωση του στομάχου), η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) και η δυσκοιλιότητα συνδέθηκαν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον κατά τα πέντε έτη πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) χωρίς διάρροια συνδέθηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο.

Η μελέτη έδειξε επίσης μια δυνητικά προστατευτική επίδραση της αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της στις διαδικασίες που οδηγούν στη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, ούτε η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ούτε η αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του πνευμονογαστρικού νεύρου, που συχνά γίνεται για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, έδειξαν αυξημένο κίνδυνο.

parkinson

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον παρουσίασαν επίσης υψηλότερο επιπολασμό άλλων προβλημάτων του εντέρου, όπως αίσθημα καύσου ή πληρότητας στο στομάχι χωρίς προφανή αιτία, IBS με διάρροια και διάρροια με ακράτεια κοπράνων. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι καταστάσεις ήταν πιο διαδεδομένες και πριν από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ ή της εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει μια οριστική σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αν και τα ευρήματα της μελέτης έχουν περιορισμούς, υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης των γαστρεντερικών συμπτωμάτων ως πιθανών δεικτών νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα των γαστρεντερικών καταστάσεων ως πιθανών προηγούμενων για διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα