Μια ευρεία έρευνα σε νοικοκυριά σε όλη την Illawarra και το Shoalhaven της Αυστραλίας αποκάλυψε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο έχουν βιώσει επισιτιστική ανασφάλεια τον περασμένο χρόνο. Είναι ένας εκπληκτικός αριθμός που υπογραμμίζει τη ζημιά που προκλήθηκε από την κρίση του κόστους ζωής, καθώς πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε επαρκή τροφή.
Η Δρ. Katherine Kent και η καθηγήτρια Karen Charlton, ειδικοί σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας από την Ερευνητική Ομάδα Ανθεκτικών και Αειφόρων Συστημάτων Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Wollongong (UOW), πέρασαν τους τελευταίους έξι μήνες εξετάζοντας την κατάσταση των πιάτων μας για να μάθουν τι ακριβώς πιστεύουν οι άνθρωποι για το διατροφικό περιβάλλον του Illawarra και του Shoalhaven.
Το Let’s Talk About Food Survey, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή, παρέχει μια εις βάθος ανάλυση θεμάτων όπως η πρόσβαση σε επιλογές υγιεινής διατροφής, η επισιτιστική ανασφάλεια, πού ψωνίζουν τα νοικοκυριά, τι επηρεάζει τις επιλογές παντοπωλείου, διατροφικές συνήθειες, τις απόψεις τους για την αστική γεωργία και τους κοινοτικούς κήπους και πώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν επηρεάσει τις οικογένειες.
Διεξήχθη σε συνεργασία με την Food Fairness Illawarra και την Healthy Cities Illawarra, η έρευνα εξέθεσε τη συνεχιζόμενη μάχη που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για την πρόσβαση σε υγιεινές, θρεπτικές και προσιτές επιλογές τροφίμων σε τοπικό επίπεδο. Η έρευνα εστάλη σε σχεδόν 10.000 τυχαία νοικοκυριά στις περιοχές της τοπικής αυτοδιοίκησης Wollongong, Shellharbour, Kiama και Shoalhaven, με τους ερευνητές να λαμβάνουν περισσότερες από 700 απαντήσεις.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στην Illawarra και στο Shoalhaven αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια, με πολλούς ερωτηθέντες να αναφέρουν το αυξανόμενο κόστος των τιμών των τροφίμων ως τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές. Η επαρκής πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, που ορίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
“Το κόστος αγοράς κανονικών ειδών παντοπωλείου έχει επίσης αυξηθεί και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε… μερικές εβδομάδες δεν ήταν αρκετό για να πληρώσουμε λογαριασμούς ΚΑΙ φαγητό. [Είναι] το ένα ή το άλλο”, είπε στους ερευνητές μια γυναίκα από το Figtree.
Το 12% των νοικοκυριών έχουν βιώσει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια που σημαίνει ότι παραλείπουν γεύματα, βιώνουν πείνα, ενώ το 27% ήταν οριακά ή μέτρια επισιτιστική ανασφάλεια, υποδηλώνοντας ότι αγωνίζονται να κρατήσουν το φαγητό στο τραπέζι. Αυτά τα στοιχεία είναι υψηλότερα μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων:
- νεαροί ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών (61%).
- άτομα από πολιτιστικά και γλωσσικά διαφορετικά υπόβαθρα (56%)·
- μονογονείς (63%).
- και όσοι είναι άνεργοι (69%)
- ή κερδίζουν λιγότερα από 500 $ την εβδομάδα (59%).
Ανησυχητικά, έως και το 30% των νοικοκυριών με παιδιά αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά μια ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά τους. «Αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν ότι οι γονείς θα σταματήσουν να το παίρνουν για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν αρκετό φαγητό ή θα σταματήσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους μεγαλύτερη ποικιλία στα γεύματά τους, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους», είπε ο Δρ Κεντ.
“Οι γονείς συχνά προστατεύουν τα παιδιά τους από τις χειρότερες επιπτώσεις παραλείποντας γεύματα, τρώνε λιγότερο ή κάνοντας άλλες θυσίες για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν αρκετό φαγητό. Ωστόσο, όταν η επισιτιστική ανασφάλεια γίνεται σοβαρή, τα παιδιά αναπόφευκτα επηρεάζονται. Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η σπατάλη τροφίμων είναι επίσης τεράστιο πρόβλημα, αυτό δεν είναι πραγματικά αρκετά καλό.” Το κόστος των ειδών παντοπωλείου και η διαθεσιμότητα επιλογών υγιεινής διατροφής σε ένα περιβάλλον συμβαδίζει με την επισιτιστική ανασφάλεια, είπε ο καθηγητής Τσάρλτον.
“Το κοινοτικό διατροφικό περιβάλλον στις περιοχές Illawarra και Shoalhaven έχει σημασία γιατί επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και τη γενική υγεία των κατοίκων της. Η εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα και εστιατόρια που προσφέρουν προσιτές και υγιεινές επιλογές φαγητού ενθαρρύνει καλύτερες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.”
Τα αποτελέσματα Let’s Talk About Food καταγράφουν ένα χάσμα μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Περισσότεροι συμμετέχοντες από το Wollongong (70%) και το Shellharbour (65%) συμφώνησαν ότι υπήρχαν αρκετά καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα διαθέσιμα στη γειτονιά τους σε σύγκριση με αυτά στο Shoalhaven (53%) και το Kiama (50%). Οι ερωτηθέντες στο Shoalhaven και στο Kiama ανέφεραν μεγαλύτερες ανησυχίες για το κόστος των τροφίμων, με μόνο το 14% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως περιοχής, να πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η πρόσβαση σε αγορές αγροτών ή χώρους όπου οι κάτοικοι μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους τρόφιμα είναι επίσης μια περιοχή ώριμη για βελτίωση, είπαν οι ερευνητές. Το Kiama βγήκε πιο δυνατό με σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι υπήρχε αρκετή διαθεσιμότητα τοπικών τροφίμων, ενώ αυτό ήταν ένας τομέας βαθιάς δυσαρέσκειας στους συμμετέχοντες από το Wollongong και το Shellharbour, με 12,5% και 8% αντίστοιχα.
Ωστόσο, συνολικά, μόνο το 16% των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως περιοχής, πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι όπου οι κάτοικοι μπορούν να καλλιεργήσουν μόνοι τους την τροφή τους. Εκτός από τη μείωση του κόστους των τροφίμων και την παροχή πρόσβασης σε πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά, οι κοινοτικοί κήποι διδάσκουν ζωτικές δεξιότητες που έχουν χαθεί σε μια πολυσύχναστη σύγχρονη κοινωνία, προάγουν τη βιωσιμότητα και εκμεταλλεύονται τη θερμοκρασία