
Η σύνδεση μεταξύ του καφέ και της αναιμίας είναι ενδιαφέρουσα και έχει ερευνηθεί εκτενώς. Ο καφές, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη και τανίνες, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Οι τανίνες είναι φυτικά συστατικά που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τον σίδηρο και να μειώνουν τη διαθεσιμότητά του για απορρόφηση στο έντερο. Έτσι, η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια ή κοντά σε γεύματα μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο από τα τρόφιμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές προκαλεί αναιμία, αλλά ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση σε άτομα που ήδη έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αναιμία λόγω της διατροφής τους. Συνεπώς, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή αμέσως μετά, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν διαγνωστεί με αναιμία ή που έχουν υψηλές ανάγκες σε σίδηρο.
Εν κατακλείδι, αν και ο καφές μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να προσέξουμε την ώρα της κατανάλωσής του για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ειδικά του σιδήρου.