24.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Βιταμίνη Β12: Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β12 για χορτοφάγους

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για υγιή νεύρα, κύτταρα αίματος και DNA. Προσθέστε αυτά τα προϊόντα στη διατροφή σας για καλύτερη υγεία. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να πάρετε αρκετή βιταμίνη Β12 σε μια χορτοφαγική διατροφή. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή Β12 για χορτοφάγους και βίγκαν. Τα δημητριακά πρωινού και η διατροφική μαγιά είναι παραδείγματα ενισχυμένων επιλογών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

v12 1

Το Nori, ένα είδος φυκιών, θεωρείται πηγή Β12. Μια μελέτη συνιστά 4 γραμμάρια αποξηραμένου nori για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε Β12. Ένα μεγάλο βραστό αυγό παρέχει 0,6 mcg Β12, ή το 25% της Ημερήσιας Αξίας (DV). Η θρεπτική μαγιά περιλαμβάνεται επίσης στα εμπλουτισμένα τρόφιμα και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β12. Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, κάντε αυτό το φαγητό σας για θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικοί λένε ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία μανιταριών που ονομάζονται μανιτάρια shitake είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12. Είναι μια καλή πηγή που μπορούν να επιλέξουν οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν. Ωστόσο, περιέχουν πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμίνης Β12, λόγω της οποίας συνιστάται η κατανάλωση περίπου 50 γραμμαρίων μανιταριών για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών. Όλα τα είδη κυττάρων στο σώμα σας χρειάζονται βιταμίνη Β12. Αυτό περιλαμβάνει ερυθρά αιμοσφαίρια και γλοιακά κύτταρα, το είδος που προστατεύει τα νεύρα σας. Αλλά δεν φτιάχνετε αυτό το θρεπτικό συστατικό μόνοι σας. Πρέπει να το πάρετε από εξωτερικές πηγές.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι 14 ετών και άνω χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα σας αποθηκεύει επιπλέον Β12 στο συκώτι σας. Εάν σταματήσετε να το απορροφάτε, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει. Αλλά μόλις το κάνετε, πιθανότατα θα έχετε κάποια προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, προβλήματα μνήμης ή νευρική βλάβη.

v12 2

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε. Εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει Β12 μέσω ενός εμβολίου στους μυς σας ή ενός καθημερινού συμπληρώματος υψηλής δόσης. Ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές και στη διατροφή σας. Αυξήστε τα επίπεδα Β12 με αυτές τις τροφές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα