Αν αναζητάς μια νηστίσιμη συνταγή που να είναι ταυτόχρονα γευστική και θρεπτική, οι κεφτέδες φακής είναι η τέλεια επιλογή. Πλούσιοι σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες, αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική για όσους αποφεύγουν το κρέας, αλλά δεν θέλουν να θυσιάσουν τη νοστιμιά.
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι φακές (πράσινες ή καφέ)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή βρώμη
-
2 κουταλιές ελαιόλαδο
-
2 κουταλιές μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
-
1 κουταλάκι κύμινο
-
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
-
Αλάτι και πιπέρι
-
2 κουταλιές αλεύρι (αν χρειαστεί για δέσιμο)
Εκτέλεση:
-
Βράζεις τις φακές μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζεις καλά.
-
Τις λιώνεις ελαφρώς με πιρούνι ή πολτοποιητή, χωρίς να τις κάνεις τελείως πουρέ.
-
Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνεις καλά.
-
Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτεις λίγο ακόμη φρυγανιά, βρώμη ή αλεύρι.
-
Πλάθεις σε μικρά κεφτεδάκια.
-
Ψήνεις σε ταψί με λαδόκολλα στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
Εναλλακτικά, μπορείς να τα τηγανίσεις σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
Σερβίρονται με σαλάτα, πίτα, ή σως ταχινιού και είναι ιδανικοί για νηστεία, vegan διατροφή ή απλά ένα ελαφρύ και νόστιμο γεύμα.