24.6 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Η οικιακή παραγωγή φρούτων και λαχανικών, σε χωράφια και κήπους, θα μπορούσε να είναι ένας βιώσιμος τρόπος τόσο για την εξασφάλιση όσο και για την προώθηση της πιο υγιεινής διατροφής με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plants, People, Planet, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με τίτλο «Η συμβολή της οικιακής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών σε αυτάρκεια και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».

laxanika polla1

Οι ερευνητές παρακολούθησαν παραγωγούς οικιακών τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός έτους για να αξιολογήσουν την παραγωγή, την αγορά, τη δωρεά και τη σπατάλη φρούτων και λαχανικών. Βρήκαν ότι όσοι καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά μπορούν να παράγουν το 51% των λαχανικών και το 20% των φρούτων που καταναλώνουν το χρόνο. Εκτός από τη βιώσιμη πηγή/πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι οικιακές καλλιεργητές κατανάλωναν επίσης 6,3 μερίδες από τις συνιστώμενες πέντε ημερησίως, που είναι 70% υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου των 3,7 μερίδων.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των σχετικών θανάτων και στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως». Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zilla Gulyas, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η νέα μας μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε οικιακή κλίμακα στην αύξηση της κατανάλωσής τους».

Οι οικιακόι καλλιεργητές πετάγονταν μόνο κατά μέσο όρο 0,12 μερίδες την ημέρα, κάτι που είναι 95% χαμηλότερο από τα απόβλητα του μέσου νοικοκυριού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εθνικής διατροφικής αυτάρκειας καθώς και στη μείωση των απορριμμάτων.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για την αναβάθμιση της παραγωγής οικιακών τροφίμων, ειδικά μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Αύξηση του διαθέσιμου χώρου στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου για να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα είναι ουσιαστικής σημασίας για αυτό, ειδικά δεδομένης της σταθερής μείωσης της κατανομής της γης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Gulyas.

«Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Δρ Τζιλ Έντμοντσον, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. “Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα μακροπρόθεσμα στοιχεία ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να παίξει στην προώθηση πιο υγιεινής διατροφής μέσω της αυτάρκειας και προσθέτει σημαντική υποστήριξη σε κάθε χάραξη πολιτικής που επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε επίπεδο νοικοκυριού.”

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα